друкувати


Хмара вулканічного попелу з Ісландії дійшла до Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-16 03:00:41
Польща закриває повітряний простір у зв'язку з виверженням вулкана в Ісландії. Свою роботу продовжать тільки аеропорт Кракова і Жешува.

"Це означає, що літаки не зможуть ні приземлятися, ні злітати. Авіасполучення буде функціонувати тільки в аеропорту Кракова і Жешува", - заявив один з представників авіатранспорту. Поки що невідомо, як це позначиться на графіку прибуття світових лідерів на похорон президента Польщі Леха Качинського, який відбудеться у неділю, 18 квітня, повідомляє ТСН.

Через хмару вулканічного попелу також були скасовані низка авіарейсів у Росії. Так, пасажири не можуть вилетіти до Лондона, Парижа, Риги, Осло, Копенгагена, Стокгольма, Амстердама, Варшави, Берліна, Франкфурта, Гамбурга, Дюссельдорфа і Мюнхена. Крім того, скасовано рейс в Калінінград.

Закрито й авіапростір країн Прибалтики. Раніше повідомлялося про скасування рейсів Air France. Закриті аеропорти в Парижі та центральній частині Франції, Гельсінкі, Брюсселі, по всій Великобританії.

Десятки пасажирів були змушені провести ніч в аеропортах, вранці туди почали прибувати нові пасажири, проте поки ніхто не може сказати, коли повітряне сполучення буде відновлено в нормальному режимі. За найбільш песимістичними прогнозами, така ситуація може зберегтися протягом вихідних.

Нагадаємо, виверження ісландського вулкана Ейяфьяллайекюлль - вже друге за останні кілька тижнів. Вулкан, що спав до цього близько 200 років, ожив 20 березня. Владі країни довелося евакуювати з найближчих селищ від 700 до 800 осіб.

У результаті в атмосферу було викинуто величезну хмару попелу, що призвело до закриття повітряного простору над значною територією Північної Європи.

Головна небезпека вулканічного попелу полягає не у втраті видимості, а в найдрібніших частинках вулканічного пилу, які можуть призвести до зупинки авіаційних двигунів. Так, подібну історію у 1982 році пережив літак British Airways - коли він пролітав через хмару вулканічного попелу, у нього відмовили всі чотири двигуни.

Обговорити на форумі