друкувати


Виверження вулкана в Ісландії паралізувало авіасполучення в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-16 10:50:30
Авіакомпанія Air France у зв'язку з виверженням вулкана на півдні Ісландії, через яке над Європою нависла величезна хмара попелу, скасувала всі рейси з Парижа і в Париж, заплановані на першу половину дня в п'ятницю, 16 квітня.

Крім того, як повідомляється, всі головні аеропорти французької столиці будуть закриті щонайменше до 10 ранку за місцевим часом (11:00 за київським), повідомляє ТСН.

Приймати і випускати літаки перестав також аеропорт Гельсінкі. Крім того, повідомляється, що закритий повітряний простір над північною частиною Польщі.

Адміністрація міжнародного аеропорту Брюсселя, закритого раніше, повідомила, що польоти безумовно не поновляться до вечора 16 квітня. Таким чином, бельгійський аеропорт скасував в загальній кількості 210 рейсів, якими повинні були летіти 20 тисяч пасажирів.

Продовжено заборону на польоти в аеропортах Великобританії. Як повідомляє телеканал SkyNews, він буде діяти щонайменше до 13:00 п'ятниці (15:00 за київським часом).

Представники Європейської організації з безпеки повітряного руху (Eurocontrol agency), у свою чергу, заявили, що 16 квітня приблизно буде скасовано половину всіх трансатлантичних рейсів.

У той же час, як повідомляють ЗМІ, аеропорти Білорусії переведені в екстремальний режим роботи. Міністр транспорту країни Вадим Мельник заявив, що вони готові прийняти повітряні судна, яким знадобиться зробити вимушену посадку.

Як повідомляє британське метеобюро, може пройти кілька днів, поки хмара не залишить територію Великобританії.

Подібного колапсу у Британії не було ще ніколи. Всім пасажирам рекомендували відкласти свої поїздки або користуватися залізничним транспортом, навантаження на який збільшилося у кілька разів.

За даними британської служби авіадиспетчерів, польоти всіх літаків над Британією забороняються, і виключення будуть робитися тільки в екстрених ситуаціях.

Нагадаємо, виверження ісландського вулкана Ейяфьяллайекюлль - вже друге за останні кілька тижнів. Вулкан, що спав до цього близько 200 років, ожив 20 березня. Владі країни довелося евакуювати з найближчих селищ від 700 до 800 осіб.

Як довго триватиме це виверження, поки що не зрозуміло. Це природне явище може не припинятися протягом тривалого часу, втім, авіаційні експерти висловлюють припущення, що хмара попелу може розсіятися протягом одного дня.

Головна небезпека попелу полягає не у втраті видимості, а в найдрібніших частинках вулканічного пилу, які можуть призвести до зупинки авіаційних двигунів. Так, подібну історію у 1982 році пережив літак British Airways - коли він пролітав через хмару вулканічного попелу, у нього відмовили всі чотири двигуни.

Обговорити на форумі