друкувати


Звернення Конгресу Українських Націоналістів до МЗС України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-15 06:59:51
Міністру закордонних справ України
Костянтину Грищенку


Шановний пане Міністре!

Конгрес Українських Націоналістів звертається до Вас з проханням звернутися до керівництва Російської Федерації з вимогою надати поіменний список полонених українців, які служили в польській армії і були розстріляні органами НКВС у 1940 році в Катині та інших таборах і тюрмах СРСР.

Документальним підтвердженням вбивства військовополонених є таємна доповідна записка № 794/5 від 1940 року Народного комісара внутрішніх справ Лаврентія Берії до Й. Сталіна та таємний лист від 9 березня 1965 голови Комітету державної безпеки при Раді міністрів СРСР А.Шелепіна до М.Хрущова.

Відповідно до Ризького договору 1921 року між Росією та Польщею, західноукраїнські землі перебували в складі польської держави, а рішенням Ради Послів Антанти від 1923 року українцям надавалось польське громадянство, від так, українці служили в польському війську.

На початку Другої Світової Війни, відповідно до пакту Ріббентропа-Молотова, в 1939 році західноукраїнські землі, які входили до складу польської держави відійшли до СРСР, а решта території Польщі - до нацистської Німеччини. Військовополонені польської армії, в складі якої були й етнічні українці, утримувалися в таборах НКВС СРСР (14 736 осіб – 97% за національністю поляки) та в тюрмах західних областей України (18 632 осіб із них 10 685 поляків), що засвідчено у таємній доповідній записці №794/5 від 1940 року Народного комісара внутрішніх справ Л.Берії до Й.Сталіна.

У цій же таємній записці висловлено прохання Берії до Сталіна "рассмотреть в особом порядке, с применением к ним высшей меры наказания – расстрела". Сталін задовільнив пропозицію Л.Берії і полонених було розстріляно у 1940 році в Катині під Смоленськом та інших таборах.

Конгрес Українських Націоналістів переконаний, що українська влада повинна гідно вшанувати пам'ять українців вбитих у Катині та інших таборах і тюрмах СРСР і вимагати від Російської Федерації, як правонаступниці СРСР, офіційних вибачень за скоєні злочини.

Додаток до листа:

1. Копія таємної доповідної записка №794/5 від 1940 року Народного комісара внутрішніх справ Лаврентія Берії до Й.Сталіна.

2. Копія таємного листа від 9 березня 1965 голови Комітету державної безпеки при Раді міністрів СРСР А.Шелепіна до М.Хрущова.

Голова Конгресу Українських Націоналістів Олексій Івченко