друкувати


У Польщі спалахнула суперечка довкола рішення де поховати Качинського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-15 03:14:28
У Польщі спалахнула суперечка довкола рішення поховати президента Леха Качинського у Вавельському соборі у Кракові, де поховані польські королі та національні герої.

Сотні людей у Кракові другу ніч поспіль вийшли на вулиці, протестуючи проти такого рішення.

Тисячі також приєдналися до кампанії протесту в Інтернеті.

Президент Качинський, його дружина та майже сто польських чільних посадовців, військових та діячів загинули в результаті авіакатастрофи в Росії у суботу.

Дату президентських виборів має бути оголошено після похорону президента у неділю, але очікується, що вибори будуть призначені у другій половині червня.

Відомий польський кінорежисер Анджей Вайда сказав, що покійний президент був гарною людиною, але цього недостатньо, щоб ховати його у королівському замку.

Приблизно 800 людей провели галасливу демонстрацію під резиденцією краківського архієпископа.

Саме кардинал Станіслав Дзівіш ухвалив рішення поховати Леха Качинського і його дружину в королівській усипальниці Вавельського замку.

Однак у середу тут відбулася і демонстрація на підтримку цього плану. Такі демонстрації поширилися і на інші польські міста.

Попри хвилю смутку і скорботи, яка накрила Польщу, думки щодо місця поховання розділилися.

Частина людей вважають, що президентське подружжя треба поховати у Варшаві поруч з іншими президентами.

Інші твердять, що Вавельський замок - найкраще місце спочинку для президента-патріота, який помер при виконанні обов’язків.

У відкритому листі, надрукованому у Газеті Виборчій, Анджей Вайда написав, що рішення ухвалене "поспішно на тлі глибоких емоцій" і назвав його "недоречним".

"Лех Качинський був звичайною гарною людиною, але немає причини, чому б він мав лежати у Вавелі поруч з польськими королями та Маршалом Пілсудським," - сказав Анджей Вайда.

За словами офіційних осіб, місце поховання біля Маршала Пілсудського обрали церковні лідери і родина Качинських, включно з братом Леха Качинського Ярославом – лідером польської опозиції.

На думку Анджея Вайди, рішення "спричинить протести і може спричинити найглибший поділ у польському суспільстві від 1989 року.

На похорон Леха Качинського у неділю приїде низка світових лідерів, включно з президентом Обамою, президентом Росії Медвєдєвим, лідерами Франції та Німеччини. Там будуть іспанський король Хуан Карлос і принц Чарльз від Британії.

На похорон приїде президент Янукович і колишній президент Ющенко.

Тіла президента та його дружини лежать у президентському палаці у Варшаві, де тисячі людей приходять попрощатися.

Тим часом під уламками літака й надалі залишаються тіла загиблих.

Російські слідчі твердять. Що причиною авіакатастрофи була помилка пілота. Авіадиспетчери наполягають, що польський екіпаж відмовлявся летіти в інший аеропорт через туман.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі