друкувати


Анонс. "Невідомий ? Савчак"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-13 10:18:44
16 квітня 2010 р. о 13.00 годині в Національному заповіднику "Давній Галич" (м.Галич, вул.І.Франка, 1) відбудеться відкриття виставки живопису австралійського художника українського походження Володимира Савчака – "Невідомий ? Savchak". Запрошуються представники засобів масової інформації.

Володимир Савчак народився у 1911 р. в Береженах на Тернопільщині. Малювання цікавило його змалку, воно заповнило все його життя. Довкола малювання він зосередив свою освіту – Львів, Варшава, і нарешті, Віденська Мистецька Академія. Велику підтримку у його студіях відіграла матеріальна допомога у формі стипендії від Митрополита Андрея Шептицького. Вчителювати почав перед війною.

Після ІІ світової війни, на еміграції в Австралії, викладає малярство в Технічному Коледжі в Лончесені. В 1951 р. він отримав від міністра іміграції Австралії п. Голта "Диплом" - як подяку за діяльність. У 1956 р. дістає посаду вчителя малярства серед дітей аборигенів, в місії св. Терези. Перебування серед корінних жителів Австралії справило на його творчість значний вплив.

Творчий доробок художника можна розділити на три групи – пейзажі, портрети і релігійне мистецтво. Індивідуальні виставки В.Савчака відбувалися в Нью-Йорку, Вашінгтоні, Філадельфії, Торонто, Катумбі, Едмонтоні, Ванкувері, Мельбурні, Сіднеї, Лондоні, Парижі, Оттаві, Чікаго.

Автор: А.Чемеринський, головний спеціаліст управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі