друкувати


Cуд США оштрафував українського хакера Олександра Дорожка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-30 08:21:33
Апеляційний суд другого округу США оштрафував українського хакера Олександра Дорожка на 580 тис. доларів за біржову торгівлю з використанням інсайдерської інформації.

Нагадаємо, 17 жовтня 2007 року Олександр Дорожко зламав комп’ютер в мережі фінансового агентства Thomson Financial і викрав прес-реліз компанії IMS Health про фінансові показники за третій квартал 2007 року, що не призначався для розповсюдження до кінця робочого дня. Потім він використовував інформацію, що була в релізі, в ході біржової торгівлі, повідомляє ТСН.

Він вклав більше 40 тисяч доларів з особистих заощаджень в опціони «пут» і зміг заробити більше 287 тисяч доларів на їх продажі, після того, як наступного дня вартість акцій IMS Health впала на 28 відсотків під впливом негативної інформації про фінансові показники компанії. Опціони "пут" пропонують інвесторам можливість продати обумовлену кількість акцій за обумовленою ціною до певного дня.

У лютому 2008 року окружний суд першої інстанції виправдав дії хакера, визнавши, що вони не підпадають під статтю про торгівлю з використанням інсайдерської інформації. Суддя заключила, що на Дорожка не був накладений фідуціарний обов’язок, що обмежує дії біржових трейдерів, і що він мав повне право здійснювати операції на біржі з використанням власних коштів.

Американська комісія з цінних паперів і бірж (SEC) оскаржила це рішення в апеляційному суді вищої інстанції, який через два роки виніс ухвалу не на користь хакера.

За цей час Дорожко так і не одержав зароблену ним суму, яка знаходилася під арештом. Сума призначеного хакерові штрафу включає не тільки безпосередній прибуток від торгівлі опціонами, але також відсотки і судові витрати.

Обговорити на форумі