друкувати


Іменні ікони в бісері (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-30 03:15:43
В Iвано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відрилася персональна виставка ікон викладених бісером Надії Садов’як.

Особливістю мистецького дійства став показ іменних ікон. Чимало з них, наприклад зображення святих Єлизавети, Галини. Пантелеймона і ті ін., мало зустрічаються у продажі, проте є популярними серед людей, які носять те чи інше ім’я. Тому багато робіт пані Садов’як зроблені на замовлення та перебувають у приватних колекціях. Щоправда не всі власники іменних образів передали на прохання майстрині вироби на виставку. За повір’ям такі речі з хати виносити не можна. Проте священики кажуть, що все це тільки забобони. І передати ікони, аби їх побачили інші люди — добра справа.



Надія Василівна за фахом — вчитель музики. Наразі працює в рекламному агентстві "Медіа-Захід". Проте любов до мистецтва й музичний талант допомагає жінці у її роботі. Вишивання бісером — улюблене заняття жінки. Перед початком роботи вона вивчає історію походження ікон, підбирає колористичну гаму. Нею створені бісерні оклади багатьох чудотворних образів Богородиці: Почаївської, Гошівської, Семистрільної, Єрусалимської, Зарваницької. У процесі творчості майстриня винайшла кілька авторських технік, які розширили діапазон виконання і збагатили колористичну палітру ікон.



На виставці представлено понад 30 робіт, але це тільки невеличка частина її мистецького доробку. Чимало ікон пані Садов’як є власністю відомих людей України, Канади США, Португалії, Італії, Іспанії. Покидаючи рідну землю, українці везуть ікони пані Надії як часточку батьківщини, як оберіг та захист на чужині.



Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі