друкувати


В Івано-Франківську в рамках ВООЗівської програми відбувся "Тиждень імунізації"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-30 10:50:35
Такий лейтмотив семінару "Актуальні питання імунопрофілактики та імунотерапії інфекційних хвороб", що днями відбувся в Івано-Франківську в рамках ВООЗівської програми "Тиждень імунізації".

"Чи хотіли б ви, щоб ваша дитина захворіла, приміром, на дифтерію і померла?" — таке запитання перед присутніми поставив головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний. Звісно, ніхто не дасть ствердну відповідь. Тож чому, свідомо відмовляючись від щеплення, батьки ризикують здоров’ям і навіть життям своїх дітей? Останні два роки в країні (як і у світі загалом) триває активна антивакцинальна кампанія. Її результат — рівень вакцинації у нас 80% і нижче (за різними хворобами), тоді як, за даними ВООЗ, критична межа, за якої цілком імовірна епідемія, — 95%. Спалах будь-якої інфекції в умовах нашої економічної скрути призведе до дуже сумних наслідків. Тому пан Бережний визначив проблему щеплення сьогодні питанням національної безпеки України.

А ось цифри, які навели головний інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарєв та головний імунолог Валентина Чоп’як. Наприкінці 80-х років "Комсомольская правда" кількома публікаціями теж почала антивакцинальну війну в тодішньому СРСР. Рівень щеплень знизився до 80 і менше відсотків. Як наслідок — з 1992 по 1995 роки ми мали спалах епідемії дифтерії. За цей час в Україні захворіло близько 20 тисяч осіб, 700 із них померли.

140 мільйонів дітей щороку народжується на планеті, дев’ять мільйонів гине від інфекційних хвороб. З них три мільйони — від тих захворювань, від яких людство вже винайшло вакцини. Три мільйони безглуздих смертей! Хто за них відповідальний?

Звісно, є й медичні проблеми (реакція організму на вакцину), які послужили причиною негативного ставлення частини суспільства до щеплень. Провідні спеціалісти Міністерства охорони здоров’я України стверджують: сьогодні держава закуповує тільки високоякісні вакцини провідних фармацевтичних фірм, зокрема комбіновані (полівакцини), реакція організму на які мінімальна. Батьки, даючи згоду на щеплення дитини, мають бути поінформовані про виробника і про можливі реакції організму на введення вакцини. І ще завжди пам’ятати: ризик від захворювання на інфекційну хворобу завжди набагато більший, ніж ризик від імунізації.

Автор: Оксана ФЕДОЛЯК, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі