друкувати


Івано-Франківськ: Хто відповідає за сховища

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-26 03:39:39
В разі катастрофи природного чи техногенного характеру сховища цивільної оборони Івано-Франківська можуть стати братською могилою для тих, хто в них ховатиметься.

Івано-Франківська міська рада нарешті взялася за технічну інвентаризацію захисних споруд цивільної оборони. Рішення про затвердження відповідної програми зараз перебуває на розгляді місцевих депутатів. Що ж спонукало чиновників взятись за вирішення цього питання.

"Що ті споруди, - розповідає начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківського міськвиконкому Юрій Щочкін, які в є державі і призначені захищати людей у визначений період на жаль до цього часу не були узаконені як будівлі. В радянський час цьому мабуть не придавалося великого значення, оскільки все було державне, тобто відносилось до державного майна, а тепер, коли форма власності змінилася, назріла потреба такі об’єкти інвентаризувати, подивитись, що ми маємо і, найголовніше, узаконити їх документально". Це означає, що співробітниками Обласного бюро технічної інвентаризації складатимуться інвентарні справи на кожну таку споруду, в якій зазначатиметься, в чиїй власності перебуває обєкт. Одна з причин проблеми, на думку пана Щочкіна, полягає в тому, що за радянських часів, коли будувалася переважна більшість сховищ (в Івано-Франківську останнє сховище було збудовано в 1992 році), їх обладнання відбувалося переважно в установах та на підприємствах. Це мотивувалось необхідністю першочергового збереження оборонно-промислового потенціалу країни. Укриттів для населення було побудовано мало. За часів незалежності багато об’єктів промисловості було приватизовано. "Єдине: держава протягом дев’яностих років, - продовжує Ю.Щочкін, - своїми декретами заборонила приватизовувати захисні споруди, а також віддавати в оренду. Але в силу деяких причин ці сховища опинилися і в акціонерній, і навіть в приватній власності. В будь-якому випадку на такі об’єкти будуть складені інвентарні справи, такі будівлі будуть узаконені, а далі держава вже думатиме, як з ними чинити. Напевно, будуть видані відповідні постанови Кабміну, інші документи, які регламентуватимуть порядок вилучення, скоріш за все шляхом викупу, об’єктів цивільного захисту з акціонерної та приватної власності".

В той же час, близько 40% об’єктів цивільного захисту на території Івано-Франківська перебувають в неробочому стані. "Найбільша біда наших сховищ, - констатує мій співбесідник, - високий рівень ґрунтових вод: достатньо пройти хорошому дощу і одразу в сховищах накопичується вода". З його слів, свого часу багато відповідних об’єктів будувалось з порушенням технічних норм, і головне: норм цілковитої герметичності. Як наслідок, якщо в т.зв. особливий період, який передує початку воєнних дій, ще можна буде провести відповідну підготовчу роботу щодо обладнання сховищ для захисту населення, то в разі виникнення катастроф природного та техногенного характеру вони є цілковито непридатними і навпаки створюють загрозу життю тих, хто в них укриватиметься. "Найбільш характерними для нашого регіону катастрофами, - коментує Ю.Щочкін, - можуть бути повені та викид хлору на хімічній промисловості Калуша. Про воду ми вже говорили. Хлор, у свою чергу має властивість осідати в низинах і проникатиме у негерметичні сховища. Тому в таких ситуаціях ми рятуватимемо людей десь на узвищщі, наприклад на верхніх поверхах будівель".

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі