друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка хорватських митців (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-22 04:25:10
В виставковому залі івано-франківської обласної спілки художників відкрилася виставка хорватських митців.

В експозиціях представлено наївні картини 45 митців різних регіонів балканської країни, а також скульптури з дерева і кераміки в цьому ж стилі. Наразі в Європі балканський примітивізм вважається найпопулярнішим. Полотна знаних хорватських художників відомі й дорого коштують. "Роботи, що є в цьому залі, самодостатні, але перед поїздкою в Україну таки проходили художню раду, аби ми знали, що належно показали мистецтво своєї країни", - мовить Мілан Надь, президент спілки художників-наївністів Хорватії. Окрім Івано-Франківська твори хорватів побачать у Львові та Києві.







Символічно, що поруч із виставкою балканців, свої твори представляє івано-франківський художник Тарас Белей, який тривали час працював у Хорватії та мав виставку у столиці країни Загребі. Саме після його імпрези іноземці вирішили представити свої твори на батьківщині молодого митця, яки творить у стилі імпресіонізму та реалізму.

До речі, відкриття виставки хорватів довелося перенести на кілька днів через митні труднощі на одному з кордонів. "Там не хотіли пропустити велику кількість мистецьких робіт через неправильне оформлення документів, - мовить пан Надь. — Допоміг посол України, хоча нам таки довелося повернутися додому і повторно залагоджувати усі паперові формальності, але хорвати — люди вперті, і ось ми на Прикарпатті". Організатори виставки сподіваються, що балканська виставка стане початком плідної співпраці в галузі мистецтва між двома країнами..

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі