друкувати


У Кракові розпочався орфографічний конкурс з української мови

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-19 07:48:07
У Кракові, на україністиці Ягеллонського університету, у п‘ятницю розпочався дводенний Всепольський орфографічний конкурс з української мови.

Серед його учасників не лише польські українці, але перш за все поляки, які у польських вузах навчаються мови Тараса.

Всепольський орфографічний конкурс з української мови завдяки ентузіазму викладачів з десяти польських вузів, де вивчають україністику, проводиться вже п‘ятий рік. Зазвичай приблизно тридцять студентів з Вроцлава, Познаня, Любліна, Кракова, Ольштина, Щеціна, Варшави та Перемишля беруть участь у орфографічних тестах з правопису, а у фіналі пишуть зі слуху диктант. Журі, а це викладачі з усіх навчальних закладів, визначає переможців, які в нагороду отримують підручники.

Викладач кафедри Україністики Ягеллонського університету Оксана Баранівська говорить, що в 4-х попередніх конкурсах тричі перші місця посідали поляки, а раз українка з походження. Педагог наголошує, що конкурс сприяє інтеграції студентів-україністів і спонукає до вивчення мови.

Оксана Баранівська: "Тут є дві мети: перше – інтеграція студентів-україністів у Польщі, а друге – все-таки, це якась мотивація докласти зусиль для кращого вивчення української орфографії. Переможців ми нагороджуємо книжками: словники, різні підручники української мови. Я навіть думаю над тим, щоб розширити цей конкурс, що це була не тільки орфографія, а наприклад – граматика, лексика тощо".

В останній день конкурсу перед студентами завжди виступають їхні колеги з Познаня, з Кракова чи Любліна, які показують вистави або виконують зразки українського фольклору.

Можливо, що у майбутньому Всепольський орфографічний конкурс з української мови справді поширить обсяг конкурсних літературних змагань і переросте в мовну олімпіаду.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі