друкувати


Інтернет відзначає 25-річчя першого домену .com

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-16 02:03:47
Революція, так званих, "доткомів", інтернет-компаній, назви яких закінчувалися на .com, почалася в кінці 90-х років, але сьогодні Інтернет відзначає 25-річчя першого домену .com, з якого все і почалося.

15 березня 1985 року компанія-виробник комп’ютерів Symbolics стала першою, яка додала до своєї назви .com.

Сьогодні щодня реєструються 100 тисяч сайтів з доменом .com, яких тепер загалом 86 мільйонів.

І керівник компанії, яка опікується доменом .com передбачає зміни у використанні Інтернету у майбутньому.

Наприкінці 80-х і початку 90-х років дуже мало хто знав що таке .com, а сьогодні – це частина щоденного життя і є ознакою комерційного Інтернету.

1985 року загалом було зареєстровано шість назв .com

Поряд з мільйонами діючих .com сайтів, ще 113 мільйонів за чверть століття з’явилися і зникли.

Сьогодні люди використовують .com для закупів, спілкування з друзями, зв’язку з урядовими структурами, розваг, навчання, планування відпусток тощо.

Марк МакЛохлін, директор компанії Verisign, яка відповідає за домен .com каже: "Хто міг би подумати 25 років тому яким сьогодні буде Інтернет і скільки на ньому буде розбудовано бізнесів."

Він також пророкує зміни у майбутньому: "Я думаю, що те, як ми отримуємо інформацію сьогодні, переважно через персональні комп’ютери та ноутбуки, ймовірно зміниться. Голос можу стати важливішим, за текст. Я думаю, що те, як ми отримуємо доступ до інформації, пошук радикально зміниться."

Мільйонну позначку доменів .com подолали 1997 року в часи інтернетного буму. А в наступні два роки стався вибух .com, коли було зареєстровано майже 20 мільйонів назв.

А що ж сталося з компанією Symbolics? Вона збанкрутувала і 2009 року її купила компанія, яка заробляє на тому, що купує і продає .com.

Автор: Меґґі ШІЛЗ, Радіо Свобода
Обговорити на форумі