друкувати


На Прикарпатті розпочинається весняно-польова кампанія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-16 10:40:05
Під урожай 2010 року вся посівна площа прогнозується на рівні 320,7 тис. га, з них озимі зернові культури посіяно на площі 53,2 тис. га, що відповідно на 0,9 тис. га або на 1,7 % більше, ніж у 2008 році. Посіви озимих зернових культур проходять перезимівлю в доброму і задовільному стані на 95,0 % площ, озимого ріпака – на 90,0 %. До пересіву прогнозується 5 % озимих зернових і 10 % озимого ріпака. Про це йдеться в розпорядженні голови ОДА Миколи Палійчука від 15.03.2010 р. №137.

Крім того, на 2,3 % розширено цього року площі посіву озимої пшениці, які складають 46,4 тис. га. Сільгосппідприємствами посіяно 16,1 тис. га озимого ріпака, повідомляє Головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА.

Ярі культури прогнозується посіяти на площі 181 тис. га, що на рівні минулого року. До посівної кампанії буде залучено 7100 тракторів, 2550 культиваторів і 1150 сівалок, що дозволить провести посівну кампанію в повному обсязі та у стислі агротехнічні строки.

Однак в ряді районів очікується скорочення посівних площ зернових культур, не всі господарства достатньо забезпечені фінансовими та матеріально-технічними ресурсами, не в повному обсязі підготовлена ґрунтообробна та посівна техніка, подекуди гостро стоїть питання нагромадження пального.

Головам РДА, головному управлінню агропромислового розвитку ОДА доручено:

- вжити вичерпних організаційних заходів для проведення посіву ярих культур в повному обсязі та в оптимальні терміни, не допустити скорочення до показника минулого року посівних площ ярих зернових культур;

- спільно з фінансовими установами визначити джерела покриття дефіциту коштів та вишукати можливості надання банками кредитних ресурсів с/г виробникам для забезпечення проведення весняно-польових робіт;

- взяти на контроль отримання пального за пільговими цінами, виділеного в області на період весняно-польових робіт відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.12.2009р. № 1590-р.

Також головне управління агропромислового розвитку ОДА, інспекцію держтехнагляду ОДА, обласну державну насіннєву інспекцію, обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості грунтів та якості продукції, державну інспекцію захисту рослин в області зобов’язано:

- організувати підготовку ґрунтообробної і посівної техніки до весняно-польових робіт;

- посилити контроль за забезпеченням с/г підприємств якісним посівним матеріалом, мінеральними добривами, засобами захисту рослин, протруйниками насіння;

- забезпечити в повному обсязі використання бюджетних коштів, спрямованих на підтримку АПК області;

- організувати проведення інструктажів з техніки безпеки з усіма працівниками, які будуть залучені до весняно-польових робіт, а також проходження медичного огляду працівників, які будуть працювати з отрутохімікатами;

- спільно з громадською організацією "Івано-Франківська обласна с/г дорадча служба" провести семінари-навчання з питань запровадження новітніх технологій вирощування с/г культур.

Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання розпорядження покладено на головного відповідального виконавця – головне управління агропромислового розвитку ОДА. Контроль – на заступника голови ОДА В.Бруса.

Обговорити на форумі