друкувати


США перекинуть системи Patriot до Польщі в найближчий місяць

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-10 05:54:48
Сполучені Штати почнуть перекидання батареї зенітно-ракетного комплексу ППО Patriot до Польщі протягом найближчого місяця. Про це повідомив начальник Європейського командування (ЮКОМ) збройних сил США адмірал Джеймс Ставрідіс.

Виступаючи на слуханнях у комітеті у справах збройних сил Сенату Конгресу США, він зазначив, що Вашингтон і Варшава "на цьому тижні підписують у буквальному сенсі останні меморандуми про взаєморозуміння", пов'язані з розміщенням батареї американського комплексу Patriot на території Польщі, повідомляє Взгляд.

"Я розраховую, що (його) розгортання почнеться в наступні 30 днів", - заявив американський воєначальник, який є одночасно головнокомандуючим Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі. Він не уточнив, якого роду батарея Patriot - бойова чи навчальна - буде поставлена Польщі.

Відповідаючи на питання голови комітету Карла Левіна (демократ від штату Мічіган), Ставрідіс підтвердив, що підтримує ідею включення радіолокаційних станцій Росії в створювану США систему протиракетної оборони (ПРО) в Європі. За словами керівника ЮКОМ, це дозволило б США на більш ранній стадії виявляти ракетні пуски. Крім того, такий розвиток подій став би "мірою зміцнення довіри", створив би "зону співпраці" між Росією і США, констатував Ставрідіс.

У свою чергу сенатор Джон Тьюн (від штату Південна Дакота) поцікавився, чи відповідають дійсності твердження про те, що російсько-американські переговори з метою підготовки нового договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) "забуксували" у зв'язку з вимогою Москви про включення до цього документу положення, що дає їй право одностороннього виходу з нього у разі виникнення загрози її арсеналів з боку системи ПРО США.

"Не маю ні найменшого уявлення. Це питання перебуває цілком у сфері компетенції держдепартаменту США", - сказав у відповідь Ставрідіс.

Обговорити на форумі