друкувати


Великий адронний коллайдер знову запущений

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-01 09:37:13
Найбільший у світі прискорювач заряджених часток - Великий адронний коллайдер (ВАК) знову запущений після планової зупинки в грудні минулого року.

Як йдеться в повідомленні Європейського центру ядерних досліджень (CERN), перші пучки протонів почали циркулювати по 27-кілометровому тунелю в обох напрямках. Протягом найближчих декількох тижнів учені будуть поступово нарощувати енергію заряджених часток, яка при запуску склала 450 млрд еВ, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, у листопаді минулого року ВАК був перезапущено після тривалого ремонту. У вересні 2008 р. роботу прискорювача було припинено через пошкодження електроконтактів. Тоді в тунелі Великого адронного коллайдера стався масштабний витік рідкого гелію. Ремонт і профілактичні роботи обійшлися CERN в 40 млн швейцарських франків (близько 25 млн євро).

Великий адронний коллайдер є найбільшим у світі прискорювачем елементарних частинок. Вартість проекту склала 10 млрд дол Тунель довжиною в 26,659 тис. м розташований на території Франції та Швейцарії. Глибина його залягання становить від 50 до 175 м. За допомогою ВАК учені сподіваються відтворити умови, які характеризували Всесвіт відразу після "Великого вибуху".

Обговорити на форумі