друкувати


Каддафі закликав мусульман почати джихад проти Швейцарії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-26 02:27:27
Муамар Каддафі закликав мусульман почати джихад проти "безбожницької і відступницької" Швейцарії. Відносини з Берном і всією Європою у лідера лівійської революції остаточно зіпсувалися після того, як влада країни заарештувала сина полковника, котрий розбушувався. Тепер Каддафі вирішив пригадати швейцарцям і недавно введену ними заборону на будівництво мінаретів.

Лідер лівійської революції закликав мусульман оголосити джихад Швейцарії, повідомляє Взгляд.

Цього разу європейська держава завинила перед Муамаром Каддафі тим, що заборонила на своїй території будівництво нових мінаретів.

Відповідний референдум під гаслом боротьби з масовою ісламізації був проведений у Швейцарії ще в листопаді минулого року. Згідно з його результатами, більше 57% жителів держави проголосували за те, щоб в країні було "заборонено будівництво мінаретів, але мусульмани можуть, як і до цього, продовжувати сповідувати свою релігію в індивідуальному порядку або спільно".

Підсумки референдуму змусили Каддафі, який вважає Швейцарії "європейською мафією", образитися за всіх мусульман. "Проти безбожницької і відступницької Швейцарії, яка руйнує будинки Аллаха, повинен бути проголошений джихад", - цитує його слова "Інтерфакс".

Втім, лідер лівійської революції мав зуб на Берн і без референдуму. Відносини двох держав різко загострилися після того, як влітку минулого року швейцарська влада заарештувала сина Каддафі Ганнібала, що розбушувався в готелі.

Вийти на свободу сину лівійського президента вдалося лише через дві доби і після внесення застави в 200 тис. франків.

Тріполі сприйняв подію як образу всієї держави, зажадавши від Швейцарії вибачень. А щоб офіційному Берну краще думалося, були арештовані двоє швейцарських підданих. Крім того, своїм указом Каддафі обмежив повітряне сполучення між країнами та повністю припинив постачання нафти.

Остання загроза подіяла на Берн більш ніж протверезливо, і президент Швейцарії Паскаль Кушпен навіть зголосився провести з Муамаром Каддафі особисту зустріч. "Як президент конфедерації я зроблю все, що в моїх силах, все, що може послужити на користь нашій країні. Так чому б не поговорити з лідером іншої країни, особливо тієї, з якою у нас сьогодні виникли напружені відносини", - заявляв він.

Втім, Лівія, усвідомивши загрозу втрати одного з ринків збуту, вирішила не настоювати на своєму шантажі. Порадивши наостанок своїм громадянам утриматися від відвідування Швейцарії як країни, в якій панують "свавілля, самоуправство і неповага", і відмовившись від офіційних переговорів, Тріполі все-таки відновив нафтопоставки.

Проте на початку цього року Каддафі раптом знову пригадав швейцарцям колишні образи і заборонив в'їзд до Лівії практично всіх громадян Євросоюзу.

Найбільше від нового витка протистояння знову постраждав Берн: відразу декілька європейських держав зажадали від швейцарської влади негайно врегулювати всі конфлікти з Тріполі.

У результаті вперше за довгі місяці в Іспанії відбулися переговори між міністрами закордонних справ двох держав, які, втім, не принесли бажаного результату. "Ситуація між Швейцарією і Лівією залишається дуже складною", - констатував за підсумками зустрічі міністр закордонних справ Іспанії Мігель Моратінос.

Обговорити на форумі