друкувати


"Незабутня квітка" розцвіла на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-23 03:25:52
"Незабутня Квітка" – так називається новий українсько-американський мистецький проект, присвячений пам’яті відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик, який 22 лютого було презентовано мешканцям Івано-Франківська. Ініціатором програми виступив інший американський українець – випускник Одеської консерваторії Александер Гутмахер.

З його слів, ідея проведення вечорів Квітки Цісик виникла у нього в 2006 році, коли, перебуваючи в м.Києві, він випадково почув запис її співу. Дізнавшись, що співачки вже немає в живих, а також про те, що у 1997-98 роках А.Гутмахер лежав в тій самій онколікарні ("Memorial Cancer Center"), де, щоправда в іншому відділенні, в той час проходила терапію Квітка Цісик (у неї був рак молочної залози), меценат пройнявся ідеєю популяризації творчості майстрині як на її батьківщині – у США, так і на її історичній батьківщині.



Перша програма, – зазначає А.Гутмахер, – відбулася в грудні 2007 року на українських вечорах у Нью-Йорку. В Україну імпреза прийшла спочатку в рідне місто мецената – Одесу. В Києві минулого року вона вже зібрала відомих українських виконавців, таких як Марія Стеф’юк, Марія Бурмака, Олег Скрипка та Ніна Матвієнко, яка після цього вже постійно бере участь в імпрезах проекту. До організації заходу у столиці долучилася Катерина Ющенко. В подальшому були вечори у містах Львові та Южному і ось тепер "Незабутня Квітка" розцвіла в Івано-Франківську. Проект являє собою поєднання демонстрації матеріалів Квітки (фото-, відеодокументи, фонограми її співу тощо) з виконанням відомими українськими співаками та музичними колективами її пісень. В Івано-Франківську це Ніна Матвієнко, симфонічний оркестр "Harmonia Nobile", ансамбль Прикарпатського національного університету "Росинка" та інші.

"Ще раз повертаємо ім’я людині, яка не повинна вийти ні з пам’яті, ні з голосу, – зазначила Ніна Матвієнко, яка разом з А.Гутмахером взяла участь у презентаційній прес-конференції, – Україна співає голосом Квітки Цісик… Це наша Маруся Чурай, це наша Леся Українка, це наші всі Богуславки, це наша Роксолана".

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі