друкувати


Українські школярі перейдуть на електронні підручники

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-22 03:45:51
19 лютого державне спеціалізоване видавництво "Освіта" спільно з Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України та видавничим домом "Міст Паблішинг" презентували проект "Шкільний електронний підручник майбутнього".

За словами авторів, цей електронний підручник - перша в світі розробка, призначена спеціально для шкіл. Від моменту появи ідеї до її практичної реалізації минуло менше року.

Електронний підручник базується на американській розробці "електронного паперу", яка не впливає на стомлюваність очей, а зарядки акумулятора вистачає на читання до 10 тис. сторінок. Гнучкий пластиковий 9,7-дюймовий екран стійкий до ударів і згинань.

У пам'яті рідера та на додатковій карті пам'яті можуть знаходиться до 10 тис. підручників. В якості допоміжних програм у рідері встановлені калькулятор, електронні перекладачі тощо. Крім того, в майбутньому можлива поява рідера з кольоровим екраном і подальше доповнення його Wi-Fi-модулем для пошуку інформації в Інтернеті. При цьому автори категорично проти доповнення приладу ігровими можливостями.

За словами творців, вартість рідерів поки що не визначена (можливо, що для дітей з малозабезпечених сімей, сиріт та дітей зі спеціальними потребами вони будуть безкоштовними), через те що у масове виробництво вони ще не пішли, але ціна однієї електронної версії підручника буде близько 10 грн, що значно нижче, ніж друковані аналоги. На сьогодні на сайті видавництва вже представлено 39 різних підручників для 7-9-х класів.

Найближчим часом Міносвіти приступить до відбору шкіл у всіх регіонах України для пілотного апробування. На думку представників відомства, на апробацію може піти від 3-5 років, але нав'язувати електронні підручники ніхто не має наміру, і ще довго паперові й електронні підручники будуть існувати паралельно.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі