друкувати


Вчителі не стануть держслужбовцями

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-19 04:22:16
Парламент України не підтримав два законопроекти "Про внесення змін до деяких законів України" (відносно присвоєння статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам).

За перший законопроект, який вніс голова Верховної Ради Володимир Литвин, проголосували 163 (при необхідних 226 - ред.) з 416 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі, за другий законопроект, внесений депутатом з фракції БЮТ Віктором Швецом, проголосувало 202 з 416 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі.

За ці законопроекти не голосувала у повному складі фракція Партії регіонів, а також майже у повному складі фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

Народні депутати України направили обидва законопроекти на повторне перше читання. За таке рішення проголосувало 312 народних депутатів з 417, зареєстрованих у сесійному залі.

Під час обговорення законопроектів заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук відзначив, що ці законопроекти "соціально несправедливі". За словами заступника міністра, вони розділили працівників бюджетної сфери "на дві частини". В.Матвійчук сказав, що присвоєння медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам статусу держслужбовця позбавляє їх багатьох пільг, що стосуються термінів відпустки, права на сумісництво, продовження праці після досягнення пенсійного віку, - тобто того, у чому обмежені державні службовці. Він також відзначив, що працівники освітньої і медичної сфер мають право брати участь у страйках на захист своїх прав, тоді як державні службовці такого права не мають.

На думку В.Матвійчука, ухвалення цих законопроектів призвело б до порушення положень Конституції України, оскільки законодавець не може "звужувати права і свободи" людей.

В.Матвійчук також нагадав, що державні службовці - це особи, які займаються організаційно-розпорядчими функціями і консультативно-дорадчими. За його словами, медики і педагоги не мають таких повноважень.

Кажучи про фінансове забезпечення цих законопроектів, В.Матвійчук відзначив, що в разі прийняття і введення в дію першого законопроекту державі на рік необхідно буде 22 млрд грн, другого законопроекту - 5 млрд грн.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі