друкувати


Помер розвідник, котрий підняв прапор Перемоги над рейхстагом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-17 03:28:23
Ветеран Великої Вітчизняної війни, котрий навесні 1945 року підняв прапор Перемоги над рейхстагом, Абдулхакім Ісмаїлов помер у середу в дагестанському Хасавюрті у віці 94 роки, повідомив представник адміністрації Хасавюрта.

"Ісмаїлов народився 1 липня 1916 року в селі Чагоротар Хасавюртського району Дагестану. Після початку Великої Вітчизняної війни воював на Українському фронті в складі 82-ї гвардійської стрілецької дивізії, потім - у 83-ій окремій гвардійській розвідувальній роті", - повідомив представник адміністрації Хасавюрта, повідомляє Взгляд.



Ісмаїлов під час війни був тричі поранений: у 1943-му і в 1944 році він отримав поранення в груди, в 1945-му був поранений в ногу.

Він був нагороджений орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, Слави 3-го ступеня, Червоного Прапора, медалями "За відвагу", "За звільнення Варшави", "За взяття Берліна". У 1996 році Ісмаїлов був удостоєний звання Героя Росії, розповів представник міськадміністрації.

Навесні 1945 Ісмаїлов разом зі своїми бойовими товаришами: киянином Олексієм Ковальовим і мінчанин Леонідом Горичевим, підняв прапор Перемоги в Берліні над однією з веж рейхстагу, ця подія була відображена на знімку фронтового фотокореспондента Євгенія Халдея.

"Громадськість Хасавюрта сумує у зв'язку з відходом з життя гідного сина Дагестану", - повідомив представник адміністрації міста. Навесні 1945 року радянські бійці кілька разів піднімали прапор Перемоги над рейхстагом, оскільки фашисти збивали прапори.

Обговорити на форумі