друкувати


На Прикарпатті у черзі на квартиру 6500 осіб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-15 05:13:58
Сьогодні в Івано-Франківській обласній державній адміністрації під головуванням Міністра регіонального розвитку та будівництва України Василя Куйбіди відбулася нарада з питань розгортання будівництва доступного житла. В нараді взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Бодоряк, голова обласної ради Ігор Олійник, керівники органів місцевого самоврядування, архітектори краю.

В рамках наради обговорювалося створення умов для розгортання будівництва доступного житла на Прикарпатті. За словами Василя Куйбіди, необхідність вирішення цього питання останнім часом стала ще більш актуальною у зв’язку з проявами кризових явищ у будівельній галузі. Ще в листопаді 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом». Програма «Доступне житло» спрямована, перш за все, на вирішення житлового питання для двох третин громадян України з середніми доходами, які не задіяні в системах комерційного чи соціального житла і не мають за сьогоднішнім законодавством практично жодної перспективи вирішити свої житлові проблеми власним та державним коштом. Передбачається, що за роки існування програми буде збудовано 275 тисяч нових квартир. Загальний бюджет програми складе понад 89 млрд гривень, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Як повідомив начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Володимир Стебницький, на сьогодні в області на квартирній черзі перебувають 6500 осіб. Якщо ж говорити про загальний обсяг зданих квадратних метрів житла, то найактивніше будівництво ведеться в обласному центрі ( 51% від усього збудованого в області житла), далі йдуть такі міста як Коломия, Тисмениця, Яремче.

В рамках наради відмітили й одну з головних проблем, котра заважає чималій кількості українців мати власне житло. Мова йшла про те, що середній розмір доходів громадян України значно менший, ніж вартість житла і що цей розрив постійно зростає.

Василь Куйбіда зазначив, що основні труднощі на шляху до реалізації програми «Доступне житло» полягають не у виконанні будівельно-монтажних робіт, а в розробці чіткої сучасної концепції. Програма «Доступне житло» розроблена таким чином, щоб враховувати інтереси всіх учасників будівельного ринку: держави, яка виконує свої житлові зобов’язання перед громадянами та створює умови для забезпечення їх житлом; населення, яке отримує шанс нарешті вирішити свою житлову проблему; будівельних компаній, банківських та фінансових установ, які в умовах зниження темпів виробництва зацікавлені в пожвавленні будівельного ринку. Учасники наради зійшлись на думці, що без співпраці центральних та місцевих органів самоврядування не можливо буде досягти успішної реалізації програми.

Обговорити на форумі