друкувати


Кількість доларових мільярдерів в Росії збільшилася до 77 осіб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-15 02:39:15
Російська економіка ще не оговталася від кризи, зате російським мільярдерам це вже вдалося. Про це свідчать дані чергового рейтингу мільярдерів, підготовленого журналом "Финанс".

Сумарний капітал першої десятки багатіїв майже подвоївся, склавши 139,3 млрд доларів проти торішніх 75,9 млрд доларів. Втім, до передкризових 221 млрд доларів як і раніше далеко.

Щоб наочніше уявити, як за 12 місяців змінилася розстановка сил, достатньо згадати торішній рейтинг.

Тоді за підсумками кризового 2008 перше місце в списку багатіїв зайняв президент групи "Онексім" Михайло Прохоров (14,1 млрд доларів), котрий вчасно отримав "кеш" за свою частку в "Норильського нікелю". Срібло дісталося Роману Абрамовичу (13,9 млрд), а бронзу заробив Володимир Лісін (7,70 млрд).

Прохоров тоді позбавив лідерства Олега Дерипаску, який ледь зміг втриматися в першій десятці. Однак на цей раз з першого місця в рейтингу самого Прохорова посунув Володимир Лісін (на фото). Стан голови ради директорів НЛМК оцінюється в 18,8 млрд доларів.

У Прохорова майже на мільярд менше (17,85 млрд доларів). Третій у списку - Роман Абрамович (17 мільярдів доларів) - мінус одна позиція. Його капітал, за підрахунками "Финанса", дозволить утримувати британський футбольний клуб "Челсі" протягом ще 100 років.

Четверте і п'яте місце відповідно займають Сулейман Керімов (14,5 млрд доларів) і Михайло Фрідман (14,3 млрд доларів).

Гендиректор і власник "Базового елементу" Олег Дерипаска посів шосте місце (13,8 млрд доларів), засновник Металоінвесту Алішер Усманов - сьоме місце (12,4 млрд доларів).

Далі за списком йдуть президент Лукойла Вагіт Алекперов (10,65 млрд), гендиректор і основний власник Северстали Олексій Мордашов (10 млрд), а замикає топ-10 президент Інтерроса Володимир Потанін (9,95 млрд).

На думку редактора "Финанса" Олега Анісімова, такої конкуренції серед претендентів на титул "мільярдера номер один" давно вже не спостерігалося. Лісіна він назвав "темною конячкою", попри те, що останній вже три роки знаходиться в трійці лідерів.

Всього в рейтингу беруть участь 500 чоловік, чий загальний стан, за оцінкою журналу, перевищує 470 млрд доларів. Кількість доларових мільярдерів в Росії збільшилася до 77 осіб проти торішніх 49. Більше було тільки в передкризовому рейтингу 2008 року.

Для попадання ж у топ-10 потрібен капітал в 9,95 млрд доларів.

Джерело: Взгляд
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі