друкувати


У ВР зареєстровано проект постанови про перенесення дати проведення місцевих виборів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-15 12:14:32
У Верховній раді зареєстровано проект постанови про перенесення дати проведення чергових місцевих виборів з 30 травня на 26 вересня 2010 року.

Проект постанови народного депутата Оксани Білозір №6068 "Про внесення змін до постанови Верховної Ради "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів у 2010 році" був оприлюднений на сайті парламенту в п'ятницю. У чинній постанові, яка була прийнята в 2009 році, Білозір пропонує змінити лише один пункт - перенести дату проведення виборів з 30 травня на 26 вересня 2010 року, повідомляє ТСН.

У пояснювальній записці до проекту постанови про перенесення виборів на 26 вересня Білозір стверджує, що на сьогоднішній день існує низка обставин, які ставлять під загрозу організацію і проведення чергових місцевих виборів на належному рівні. Одним з них є відсутність коштів на проведення виборів, оскільки до цього часу не прийнятий державний бюджет на 2010 рік.

"З іншого боку, українське суспільство вимагає повернення до мажоритарної системи виборів депутатів місцевих рад або, як варіант, проведення їх за відкритими виборчими списками, для чого потрібно внесення відповідних змін до виборчого законодавства", - заявила депутат, наголошуючи, що для внесення змін і їх вивчення "необхідно чимало часу".

Ще один аргумент Білозір полягає в тому, що якщо проводити вибори в травні, то до 25 лютого повинні бути внесені кандидатури членів виборчкомів. "В умовах, коли виборчий процес з виборів президента ще не завершений, зрозуміло, що формування складів територіальних виборчих комісій практично буде зірвано", - упевнена депутат.

У п'ятницю перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін заявив, що, нібито, в Партії регіонів існує сценарій відтермінування місцевих виборів на декілька місяців, "щоб синхронізувати їх з можливими позачерговими виборами до парламенту". "Після цих виборів Віктору Ющенку обіцяють посаду спікера. Я не кажу, що це станеться, але такий план є", - сказав Кожем'якін.

У неділю ж заступник глави фракції Партії регіонів Борис Колесников заявив, що у партії ще не визначилися зі своїм ставленням до ініціативи Білозір. "Ми доручили нашому колезі Тихонову провести консультації з Білозір, і потім ми ухвалимо рішення", - розповів він.

Цей коментар члени фракції БЮТ зустріли з іронією. "Ідея перенесення виборів народилася в голові представників ПР, а Оксані Білозір всього лише довірили її оприлюднити", - повідомила перший заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар (БЮТ), додавши, що це є зайвим доказом співпраці Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

"Регіонали зараз розуміють, що не встигнуть до 30 травня повністю опанувати адміністративний ресурс на місцях і програють вибори, тому й вирішили їх перенести", - заявила Боднар.

Постанову про проведення чергових виборів депутатів місцевих рад 30 травня було прийнято парламентом 20 жовтня минулого року в зв'язку з тим, що 26 березня цього року закінчується термін повноважень депутатів і мерів міст, які були обрані на чергових виборах у 2006 році. Авторами документа виступили перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович (Партія регіонів) і народний депутат Андрій Портнов (БЮТ).

Обговорити на форумі