друкувати


Розшифрували ДНК ескімоса, який помер 4,000 років тому

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-12 03:09:43
Наука зайшла вже так далеко, що однієї волосини вистачає, щоб дізнатися історію не лише однієї людини, а і його народу. Вчені зуміли розшифрувати ДНК ескімоса, який помер 4,000 років тому в Гренландії за пасмом волосся і уламком кістки.

Це перший випадок розшифровки генетичного коду настільки древньої людини. Вчені зуміли дізнатися, що померлий тисячі років тому ескімос мав темну шкіру, карі очі і плоскі передні зуби, а ще його вушний віск був сухим, що робило його вразливим для інфекцій. Також гени вказують на схильність до облисіння.

Результати також виявили до того невідомі особливості міграції стародавніх людей. ДНК ескімоса показує, що він є родичем сибірським Чукчам і Корякам. Це вказує на те, що його люди перетнули Берінгову протоку до Північної Америки незалежно від інших тубільних груп, які досі там живуть.

Геном древнього ескімоса - безумовно найстаріший людський генетичний код який коли-небудь розшифровували вчені. Це досягнення відкриває незліченні можливості вивчення особливостей міграції та популяції древніх племен.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі