друкувати


ВР оголосила на Прикарпатті надзвичайну екологічну ситуацію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-12 02:28:10
Верховна рада 12 лютого оголосила територію міста Калуш і селищ Кропивник і Сивка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації строком на 90 днів.

За ухвалення відповідного законопроекту, внесеного президентом Віктором Ющенком, проголосували 392 депутати Верховної ради, повідомляє ТСН.

Документом передбачено невідкладно забезпечити у зоні надзвичайної екологічної ситуації добровільне відселення людей з небезпечних територій.

Пропонується здійснення запобіжних заходів щодо недопущення забруднення джерел питної води, локалізації джерела забруднення токсичними відходами та ліквідації наслідків такого забруднення.

Також запропоновано виділити додаткові кошти місцевим бюджетам міста Калуш та Калуського району для нормалізації екологічного стану в зоні надзвичайної екологічної ситуації.

Крім того, Міністерство закордонних справ та Міністерство економіки зобов’язують звернутися до міжнародних організацій та іноземних держав з проханням надати гуманітарну і технічну допомогу для нормалізації екологічного стану у місті Калуш та селах Кропивник і Сівка-Калуська.

Нагадаємо, 17 січня жителі міста Калуш на референдумі висловилися за оголошення міста зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Як відомо, проблема номер один у місті Калуші – надзвичайна екологічна ситуація на території діяльності ДП "Калійний завод", що ускладнилася після липневої повені 23-27 липня 2008 року. Можливий прорив дамби загрожує екологічною катастрофою з непередбачуваними наслідками.

Екологічна проблема №2 Калуша – просідання земної поверхні над шахтними виробітками, на яких стоять сотні житлових будинків. Відселенню підлягають десятки калушан.

По-третє, на території ТОВ "Оріана-Галев" розташоване єдине у Європі сховище токсичних відходів. На полігоні токсичних відходів утилізовано понад 11 тисяч тонн речовини першого класу небезпеки гексахлорбензолу.

Президент Віктор Ющенко заявляв, що через критичну екологічну ситуацію, що склалася в Івано-Франківській області, з’явилась загроза хімічного зараження територій, на яких мешкає понад 10 мільйонів українців.

Обговорити на форумі