друкувати


"Аеросвіт", "Дніпроавіа" і "Донбасаеро" об'єдналися в альянс

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-11 04:14:04
Три українські авіакомпанії – "Аеросвіт", "Дніпроавіа" і "Донбасаеро", - підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського, подали в Антимонопольний комітет заявку на створення альянсу. У прес-службі Антимонопольного уточнили, що дозвіл на об'єднання ще не видано - термін розгляду подібних звернень складає три місяці.

Представники вказаних авіакомпаній вже повідомили про свої наміри керівництву Державіаадміністрації. Там ідею створення альянсу оцінили позитивно. "Ми не проти, тільки за умови, що це не призведе до монополізації ринку і зростання цін на квитки", - озвучила позицію відомства прес-секретар Державіаадміністрації Ганна Слободянюк.

За підсумками 2009 року сумарна частка ринку трьох перевізників склала 48,5%. Якщо ж політика цих авіакомпаній буде повністю узгоджена, потужності об'єднані, загальний парк літаків перевищить 50 одиниць, а частка такого альянсу на ринку зросте.

Олександр Потімков, в.о. глави Фонду держмайна, відзначає: найімовірніше, що авіакомпанії можуть об'єднатися під загальним управлінням окремої компанії. "Якщо я не помиляюся, така компанія вже створена", - уточнив він.

Фактично об'єднання трьох авіакомпаній означатиме приєднання компанії "Дніпроавіа" до стратегічного альянсу "Українська авіаційна група", що діє з 2007 року. Він був створений між "Аеросвітом" і "Донбасаеро". Тоді в рамках об'єднання два перевізники консолідували флот, об'єднали маршрутні мережі і створили новий розклад польотів.

Юристи констатують, що створення єдиної управляючої компанії - найбільш проста схема для такої співпраці. "Створення такої компанії відбувається через систему договірних відносин. Тобто всі три компанії укладають договір про послуги з менеджменту. На базовому рівні такі рішення ухвалює поточне керівництво компанії", - пояснює старший партнер юридичної компанії "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. Експерти впевнені, що така форма співпраці буде найбільш зручною і вигідною для трьох авіакомпаній.

"У світі є практика, коли регіональні і внутрішні підрозділи часто виділяються в окрему компанію. Не виключено, що через деякий час бренди, що входять до холдингу, будуть чітко поділені залежно від дальності польоту на внутрішні авіалінії, регіональні, а також середньо - і далекомагістральні", - припускає директор Центру економічного і політичного аналізу Олександр Кава.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі