друкувати


В Івано-Франківську відкривають перший політик-слем

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-11 11:30:45
10 лютого розпочинається перший в Івано-Франківську та Україні в цілому політик-слем на тему: "Моє ідеальне місто". Політик-слем – це новий вид своєрідних змагань ораторів, в ході яких автори представляють на жвавий суд публіки свої промови. Переможця визначає публіка за допомогою голосування. До участі запрошуються оратори з оригінальними авторськими виступами українською мовою. Перший слем відбудеться 10 лютого о 17:00 год. в НД "Просвіта" (вул. Грушевського, 18). - Повідомляє прес-служба Молодіжної адміністрації Івано-Франківської області.

Організатори: Молодіжна адміністрація Івано-Франківської області, клуб "Свій", та громадський рух "Молодь за зміни". Автор ідеї – Радислав Петрів, співзасновник Івано-Франківської "Школи лідерів".

В ході першого змагання учасники повинні донести до публіки своє бачення розвитку міста Івано-Франківська викладене у власному творі. Головним при цьому залишається стиль викладу і переконливість автора.

Серед основних цілей проекту організатори виділяють такі: залучення широкого кола громадськості до вирішення проблем сучасного політикуму через погляди активної талановитої молоді; привернення уваги нині діючих політиків до позицій думаючої молоді; популяризація серед молоді практики слемів.

Координатори проекту Олег Касіянчук та Ростислав Барабаш зазначають, що "Перший в Івано-Франківську політик-слем" покликаний висвітлити основні недоліки та проблеми української політики на всіх рівнях, починаючи від місцевого і закінчуючи загальнонаціональним. Крім того, молодь повинна запропонувати власні шляхи подолання кризових явищ.

Організатори переконані, що даний проект стане популярним різновидом активного дозвілля для молоді міста.

Прес-служба Молодіжної адміністрації. Конт. тел. 0681877330

Додаткова інформація: Слем (від англ. slam — ляскати (особливо дверима); в американському сленгу : сильний удар (по м'ячу); різка критика; брутальна відповідь) — читання віршів, але читання, в якому важливим є не лише те, ЩО читають, а й те, ЯК. Слем-турнір є химерним поєднанням спорту та мистецтва: це змагання поетів у артистичному читанні. Змагання в повному сенсі цього слова: з оцінками довільно обраного з-поміж глядачів журі, з чітким часовим регламентом, з штрафними санкціями за порушення встановлених правил.Слем це вид своєрідних змагань ,у ході яких автори представляють на живиий суд публіки свої твори.Політик-Слем це наступник легендарних Поетичних та Драма слемів,що увійшли в літературну моду в усьому світі в останні десятиліття 20-го століття.

Родоначальник слему - Марк Келлі Сміт - поет з Чикаго, який придумав його в середині 80-х років, ввів сам термін "slam", а також основні правила. Термін slam використовувався до цього в бейсболі і в будівельній термінології. Також відомо, що слем - неодмінний атрибут панк і хардкор субкультур, а саме: це своєрідний танець-жестач, коли всі "місяться" біля сцени під час концерту. Явище швидко поширилося по Америці, Європі і т.д., і тепер у всіх великих європейських містах регулярно влаштовуються слем різного масштабу. У США, наприклад, проходять національні чемпіонати з слем, у тому числі командні. За двадцять років свого існування слем навчився говорити різними голосами і обзавівся завидною різноманітністю стилів і технік. Сьогодні це вже окремий напрямок мистецтва, що ввібрало в себе безліч літературних, театральних, вокальних та інших художніх практик.

СЛЕМ - ЦЕ ЧЕРГОВИЙ АВАНГАРДНИЙ ПРОВОКАТОР, ЩО КИДАЄ ВИКЛИК УСТАЛЕНИМ ТРАДИЦІЯМ.

ПРАВИЛА:
1)Участь у ПОЛІТИК–СЛЕМІ припускає особисту промову автора(слешера). Промовець має право приносити і застосовувати реквізит-невеликі предмети або інструменти, бутафорію, мультимедійні засоби, елементи одягу і т.п.
2) Промови повинні бути написані самостійно.
3) Тривалість промови становить від 7 до 10 хв.
4) Цензура.
5) В першій грі приймають участь 10 гравців(слешерів).

ВСІМ хто бажає взяти участь у ПОЛІТИК-СЛЕМІ надсилайте свої дані на електронну адресу (kasiagort@rambler.ru) або (вконтакті на id16384079). Також для реєстрації можна телефонувати на 0974678759 (Олег Касіянчук)

На розгляд приймаються оригінальні авторські промови українською мовою, що не є інсценівками, перекладами або переказами творів інших авторів, не опубліковані.

Тривалість промови - 10 хвилин. Ваші промови будуть боротися за серця слухачів. Надаються переваги коротким, виразним, чітким, закінченим промовам. На промову буде дано рівно десять хвилин, після чого вона зупиняється. Навіть якщо промовцю залишиться тільки проголосити: "Дякую!" Не вкладуться промовці в відпущений час - "дякую" вам не дістанеться! Будьте до цього готові заздалегідь. І головне - заздалегідь хронометруйте свої тексти!

З п'ятірки у слемі виграє один за підсумками голосування глядачів. ПЕРЕМОЖЦІВ ВИЗНАЧАЄ ПУБЛІКА ЗА ДОПОМОГОЮ ГОЛОСУВАННЯ. Журі - глядачі. Кожен глядач має 1 голос-жетон, котрий віддає одному з промовців в кінці змагання. У грі немає професійного журі, є тільки лічильна комісія. Вона буде здійснювати підрахунок глядацьких голосів. Тому, якщо промовець приведете половину залу "своїх" глядачів, і вони дружно проголосують за нього, вважайте, що перемога у нього у кишені. Правда, інші можуть вчинити аналогічно. При цьому боротьба, природно, загостриться.

Промовець, котрий набрав найбільше жетонів-голосів перемагає і може отримати виграш 100 гривень, або перейти у другий тур.

Після закінчення промови - коротке обговорення і глядацьке голосування. У змаганнях перемагає промова, яка набрала найбільшу кількість голосів.

ТЕМА слему: "МОЄ ІДЕАЛЬНЕ МІСТО".

"ПОГАНО ГОВОРИТИ ТАК САМО НЕПРИСТОЙНО, ЯК НЕ ВМІТИ ЧИТАТИ” - вважав Цицерон. З грецьких часів відома сила ораторського мистецтва. Древні філософи могли вести за собою людей одним тільки словом, а публічний виступ вважався почесним. У сучасному житті майстерністю красномовства можуть похвалитися небагато, більшість людей швидше бояться, ніж хочуть виступати перед публікою. При цьому всі розуміють, що цей навик визначає успіх людини в будь-якій сфері діяльності.


Обговорити на форумі