друкувати


На Надвірнянщині побили голову ДВК

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-09 04:26:17
Повторні вибори на Прикарпатті пройшли в атмосфері знервованості і побоювань, - повідомив голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Лисюк. Хоча системних фальсифікацій виявлено не було, в ряді випадків були зафіксовані порушення виборчого законодавства членами дільничних виборчих комісій, що зумовлено насамперед несвоєчасним доведенням до них сутності останніх змін до Закону "Про вибори Президента України".

Так, члени окремих виборчих комісій (зокрема на виборчих округах №№ 84 та 88) всупереч вимогам закону не давали можливості проголосувати особам, які подали заяви на голосування за місцем проживання без відповідних медичних документів. Іноді, як на приклад у виборчих округах №№ 84,88,90, виборчі комісії, намагаючись запобігти фальсифікаціям і неправомірному втручанню у виборчий процес, відмовлялись допускати на виборчі дільниці представників засобів масової інформації. В ряді випадків, - зазначає Ю.Лисюк, - виборці на дільницях дізнавались, що у списках навпроти їх прізвищ стоять прізвища інших осіб. Тим не менш, актуальним залишалась проблема безпідставного невключення осіб у списки виборців. І хоча воно не носило такого масового характеру, як у першому турі (це засвідчив і начальник Івано-Франківського головного управління юстиції Володимир Ковальчук, повідомивши, що лише близько 250 осіб звернулося до адміністративних судів області з даного приводу), втім подекуди викликало конфліктні ситуації. Так, у с.Максимець Надвірнянського району виборці через не включення окремих з них до списків голосування побили голову місцевої дільничної комісії.

Поряд з цим, Ю.Лисюк прокоментував заяву одного з керівників Блоку Юлії Тимошенко Олександра Турчинова щодо нібито вбивства секретаря однієї з дільничних виборчих комісій Городенківського району. Зокрема, зазначив, що померлий Степан Радик не був секретарем ДВК, а лиш його однофамільцем і, судячи з офіційних даних, помер вночі перед днем голосування через серцевий напад.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі