друкувати


Підсумки операції "Новорічна ялинка" на Івано-Франківщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-09 04:20:52
Спільним Розпорядженням Управління МВС України в області, Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, держуправління охорони навколишнього природного середовища в області та Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства від 30.11.2009р. №110, було передбачено комплекс заходів щодо координування роботи державних органів по охороні хвойного молодняка в передноворічний період: недопущення самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок. Напередодні та під час новорічних свят були організовані мобільні групи і пости, проводились спільні рейди-перевірки на автодорогах, залізничних вокзалах і ринках області з метою перевірки законності заготівлі, перевезення та реалізації новорічних ялинок.

Заготівля новорічних ялинок лісокористувачами області проводилася виключно в розсадниках, на смугах відведення ліній електропередач, газо- та нафтопродуктопроводів, при розчистці сільськогосподарських угідь, полонин, меліоративних каналів і освітленні автомобільних доріг та доріг вузької залізничної колії, після погодження матеріалів відводів з обласним управлінням лісового господарства, а в об΄єктах природно-заповідного фонду – з держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області, повідомляє Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області.

Лісогосподарськими підприємствами області було організовано виїздну торгівлю новорічними ялинками на ринках міст області в достатніх обсягах.

В місцевих засобах масової інформації проводилась профілактично-роз’яснювальна робота щодо важливості збереження хвойних насаджень, висвітлювався хід проведення операції "Новорічна ялинка". Державна екологічна інспекція в Івано-Франкіській області попереджала краян про відповідальність за самовільну рубку, незаконне перевезення та несанкціоновану торгівлю хвойними деревами.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища спільно з лісовою охороною особливу увагу приділяли проведенню заходів з охорони хвойних насаджень від самовільних рубок на територіях селекційних плантацій і ділянках особливо цінних та інтродукованих хвойних порід, а також лісових масивів, які межують з населеними пунктами, автодорогами, залізницями, особливо – на територіях природно-заповідного фонду.

В результаті проведення операції "Новорічна ялинка" державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області перевірено 7 лісогосподарських підприємств, 19 пунктів транспортування та 8 інших об’єктів. Виявлено 25 випадків порушення порядку заготівлі новорічних ялинок. За виявлені порушення нараховано 805грн. шкоди; до адміністративної відповідальності притягнуто 25 осіб на загальну суму штрафів 918грн., всі адмінштрафи сплачені в повному обсязі.

Варто зауважити, що протягом останніх років на території області спостерігається стійка тенденція до зменшення попиту на новорічні ялинки за рахунок збільшення обсягів реалізації штучних новорічних ялинок, а також композицій з гілок дерев хвойних порід.

Обговорити на форумі