друкувати


Понад 100 селянських обійсть на Прикарпатті залишилося без води

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-09 02:39:28
Понад сотня селянських обійсть у селі Баня Березів Косівського району, що на Івано-Франківщині, сьогодні залишилося без води.

Щодня люди долають по кілька кілометрів та бочками возять на санях воду. "У нас було сухе літо і осінь, отож у наших криницях і пропала вода, — каже голова місцевої сільради Микола Пукас. — Старожили говорять, що вода пропадає і через масове вирубування лісів, якими оточене село та видобуток газу. Від цього вода розбігається у різні боки".

Старі березуни, зітхаючи, кажуть, що природа не терпить поганого ставлення і наразі попереджає людей, аби ті схаменулися, бо потім село взагалі може залишитися без води. Тоді це буде справжня катастрофа, яку нині тут з жахом таки чекають. Наразі селяни ще мають трішки води в криницях, але тільки для власних потреб, аби приготувати їжу. Для напування худоби воду возять з річок Ратундзява та Лючка. Часом черпають і з маленького потічка, що бере початок біля гори Рокита і ніколи не пересихає. І хоча вода тут ще таки чиста, користуватися своїм колодязем таки краще.

Така ситуація, до речі, спостерігається у багатьох селах Прикарпаття. За словами начальника івано-франківського облводгоспу Дмитра Гринишина, це відбувається через загальне пониження русел річок, що є причиною того, що пропадають ґрунтові води. Не вистачає життєдайної води й через масовий забір на річка піску та гравію. Із цим борються не тільки екологи й природоохоронці, але й міліція. "Окрім того, 2009 році був одним із найсухіших за кілька десятиліть, а 2008 була повень. Такі природні катаклізми також не додають ладу в природі", — продовжує пан Гринишин.

Щодо видобутку газу, то це на зникнення води в криницях не впливає, адже його поклади знаходяться на рівні сотні метрів. І через буріння та використання свердловини така кількість води пропасти не може. Проте людей різноманітні пояснення не тішать. Вони хочуть мати достатньо води. Проблема у Бані Березові та ще кількох селах Івано-Франківщини наразі залишається. Чекають весни, можливо тоді вода з’явиться, коли розтане сніг.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Баня Березів, "Експрес"
Фото Галини ПЛУГАТОР так березуни возять нині воду
Обговорити на форумі