друкувати


В Антарктиді знайдені віскі і бренді столітньої витримки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-05 02:47:52
Дослідники витягли з антарктичного льоду п'ять ящиків з віскі і бренді із запасів експедиції знаменитого британського мандрівника Ернеста Шеклтон, який намагався підкорити Південний полюс більше 100 років тому, повідомляє в п'ятницю агентство France Press з посиланням на Фонд антарктичного спадщини Нової Зеландії.

Напої понад століття пролежали під хатиною, яку збудував 1908 році Шеклтон на мисі Ройдс в якості опорної бази. Про існування ящиків з віскі Mackinlay's новозеландський фонд довідався ще три роки тому, однак два ящики бренді стали для учасників полярних розкопок приємним сюрпризом.

"Несподівана знахідка ящиків з бренді - один виробництва Chas Mackinlay & Co, другий - The Hunter Valley Distillery Limited Allandale - стала для нас справжнім бонусом", - сказав представник фонду Ел Фастів.

За даними Фастів, характерне булькання при витягуванні ящиків свідчить про збереження багатьох пляшок, хоч деякі з них все ж розбилися, про що можна було судити по характерному запаху віскі, який відчували учасники операції.

Річард Паттерсон, спеціаліст компанії Whyte and Mackay, що поставляла віскі для Шеклтон, описав знахідку як "подарунок небес" для любителів віскі.

"Якщо вміст пляшок може бути підтверджено, надійно вилучено та проаналізовано, то можна відтворити оригінальний купаж. Оскільки оригінального рецепту вже не існує, це відкриває нам двері в історію", - заявив він.

Експедиція Шеклтон покинула місце зимування на мисі Ройдс в березні 1909 року, поспішаючи встигнути до того, як прибережні води затягне зимовим льодом Південної півкулі. На думку фахівців, саме поспіх став причиною того, що мандрівники забули на базі п'ять ящиків з міцним алкоголем.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі