друкувати


Коломийський конфлікт між підприємцями та владою у розпалі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-03 05:34:42
Зазвичай життя в Коломиї протікає в розміреному спокійному ритмі. Та вже 3 місяці з часу прийняття нової грошової оцінки землі багатьох коломиян хвилює подальша доля малого та середнього бізнесу. Останнім часом часто проходять зібрання, зустрічі та збори галузевої ради промисловців та підприємців і вчорашній день не став винятком.

Збори проводилися в приміщенні драматичного театру. Ця тема зібрала навколо себе багато зацікавлених, адже люди весь час підходили та зайняли більшу частину залу. Після обрання президії озвучили свою точку зору представники громадських організацій, приватні підприємці. Найчастіше лунали тези проте, що в часи кризи коломийська влада взагалі вирішила знищити бізнес через збільшення податку на землю. Виступаючі припускали, що такий казус стався чи-то через некомпетентність місцевої влади, чи-то через тиск "згори".

Податки на землю в Коломиї зросли в 9 разів, - таку заяву зробив голова ради об'єднання "Ділові люди Прикарпаття" Василь Гродюк. Підприємці краю у зв’язку з таким серйозним грошовим навантаженням вимагають в міської ради скасувати таке рішення, що є правомірно за рішенням Конституційного суду України. Та на кваліфіковану думку юриста міськради, не все так просто, тому що законів, нормативних актів, постанов та розпоряджень в нашому законодавстві не бракує, але зв’язок між ними відсутній. Часто документи просто суперечать один одному.

Для відновлення справедливості також потрібно провести інвентаризацію земель Коломиї. Тут теж не все так просто. Юрій Овчаренко, міський голова, пояснив присутнім, що інвентаризацію вже би давно провели, але досі не можуть встановити чітку межу міста в районі с.Королівки.

Листи з цими вимогами були розіслані в Івано-Франківську обласну раду, обласну державну адміністрацію, Уряду України та Президенту. Підтримку вже знайдено серед обласної ради, але вони допомогти нічим не можуть, тому що це компетенція Коломийської міської ради. Надалі представники підприємництва Коломийщини вирушили на зустріч з Прем’єр-міністром.

Якщо виходу з паперових лабіринтів не буде знайдено, то підприємці погрожують проводити акти непокори та кількагодинні мирні демонстрації коло міської ради.

За словами голови Івано-Франківського державного комітету підприємців Геннадія Говоркова, коломийське земельне питання є надзвичайно важким та протирічним. Помилкою влади стало те, що при підготовленні документації на прийняття нової грошової оцінки землі не було фахівцями досліджено ні платіжних можливостей локального ринку, ні результатів, які виникли в зв’язку з новою грошовою одиницею. На тверде переконання пана Говоркова, саме завдяки такій громадській активності на це питання звернуто увагу та обов’язково буде знайдено компроміс, який дозволить процвітати бізнесу та ефективно наповнювати міську казну.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі