друкувати


"Громадський форум Івано-Франківська": Автономне опалення – в кожен дім

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-02 03:25:22
З ініціативи "Громадського форуму Івано-Франківська" в обласному центрі відбувся круглий стіл на тему "Автономне опалення у багатоквартирних будинках", за участю представників міськвиконкому, ДКП "Теплокомуненерго", ДКП "Водоекотехпром", ВАТ "Івано-Франківськгаз", РЕМ, будинкових комітетів та громадськості.

Приводом для проведення заходу став незадовільний, на думку його організаторів, стан надання послуг з теплопостачання ДКП "Теплокомуненерго", а саме: недотримання температурного режиму у квартирах, завищені тарифи за надання послуг, борг підприємства за спожитий газ тощо. Вихід із ситуації, що склалася, лідер "Громадського форуму" Юрій Соловей вбачає у максимально широкому використанні автономних систем опалення, таких як локальні котельні та індивідуальне опалення, для чого його організацією вже вироблена відповідна програма. Програма передбачає, зокрема, використання цільового кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку у сумі 16 млн. євро, який незабаром повинен надійти на адресу міської влади, частково для кредитування власників квартир, що не мають матеріальної змоги забезпечити встановлення індивідуального опалювального обладнання (на сьогоднішній день загальна вартість робіт і матеріалів становить близько 12 тисяч гривень), а частково для придбання та встановлення локальних дахових міні-котелень. Це в свою чергу має забезпечити поступовий перехід до автономних систем теплопостачання усієї інфраструктури міста.

Натомість, представники міської влади зазначили, що будь-які широкомасштабні роботи в даному напрямку можливі лише після затвердження схеми теплопостачання і енергозбереження обласного центру, яка, за словами начальника відділу енергозбереження міськвиконкому Мирослава Мельниковича, повинна стати "законом для міста", тобто зробити перехід тих чи інших районів системним, який би враховував питання екологічної і технологічної безпеки. Зі слів чиновника, в даний час проводяться роботи із створення відповідної схеми, для чого задіюються фахівці з числа провідних науковців. Як виявилось, діюча на сьогоднішній день схема теплопостачання була розроблена іще в 1986 році і не відповідає об’єктивній дійсності. Одночасно, М.Мельникович відзначив неможливість використання кредиту ЄБРР у запропонованих Ю.Солов’єм цілях, оскільки вказані кошти в разі їх надходження передбачаються на фінансування проектів з переобладнання котелень під альтернативні види палива.

В процесі дискусії були виявлені також деякі негативні сторони застосування систем автономного, насамперед індивідуального, опалення в багатоквартирних будинках, як-от: відсутність відповідальності власників за забруднення атмосфери, загальна небезпека через неправильне встановлення чи використання, невирішеність питання щодо опалення місць загального користування і оплати таких послуг, загроза розбалансування загальної системи теплопостачання через зношеність водогонів та електромереж.

Активісти "Громадського форуму" також підготували звернення до Івано-Франківського міського голови Віктора Анушкевичуса, в якому мають намір довести до відома міської влади свою програму.

Автор: Сергій Білий, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі