друкувати


"Поминки свині" на Закарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-01 04:53:59
Фестиваль під такою назвою відбувся у селі Геча, що на Берегівщині. Позмагатися у майстерності готувати страви зі свинини сюди приїхали 6 команд. 4 місцеві та 2 з Угорщини. Пан Йозеф прибув із сусідньої країни. Каже, свинина - це здорова їжа, головне - добре її приготувати.

"Сьогодні багато говорять про шкідливість м’яса. Мабуть, через надзвичайну популярність американських фаст-фудів. Але я вірю, свинина є здоровою їжею, яку люди їли століттями".

Свиня - унікальна м’ясна тварина. Адже з неї нічого не пропадає. Місцеві господині використовують для страв м’ясо, сало та внутрішні ограни. Деякі з них мають давні традиції.

"Всередині грудня люди починають зарізати свою домашню свиню для сім’ї. І давно, так як не було холодильників, не було морозилки, зразу треба було обробляти всю свиню для сім’ї. І тому придумували люди собі по порядку різні страви. Перша страва - це є кров із цибулею тушеною. Це приготували для гентешів, які ранком приходили і забивали свиню, тримали свиню, починали цей процес".

Серед найпопулярніших страв - домашня ковбаса, гурка, холодець. Їх гості фестивалю смакували з гарячим вином та "паленкою" - домашньою горілкою. Можна було й купити свіжої свинини. За кілограм просили 50 гривень, за стегна - 60, найдорожче - 80 гривень, коштувала домашня ковбаса.

"Я придбав півкіло ковбаси. Так, вона досить коштовна - 80 гривень за кілограм досить багато, але за півкіло не було шкода дати ці гроші. Оскільки від дому я досить далеко, тому, коли я привезу цей гостинець, рідні зрадіють".

"Поминки свині" вдалися на славу. Гості фесту з’їли та купили близько півтони свинини, повідомляє 24ТВ.
Обговорити на форумі