друкувати


У терміналах iBox цього тижня краще не здійснювати платежі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-01 04:51:04
Технічний збій у роботі однієї з найбільших в Україні мереж платіжних терміналів iBox, що складається з 5340 апаратів, викликав у п'ятницю відключення всіх терміналів мережі. Платежі, що проводяться через iBox, перестали здійснюватися ще в четвер, а їх виконання до 7 лютого залежить від наявності у клієнтів чеків.

Учасники ринку вважають, що збій у роботі мережі iBox приведе до відтоку частини її клієнтів.

У п'ятницю Альфа-банк - партнер iBox - попросив своїх клієнтів утриматися від використання терміналів мережі.

"У зв'язку з технічними проблемами зі зв'язком в термінальній мережі iBox, які виникли в 16:35 28 січня, прийняті платежі по всім операторам, у тому числі погашення кредитів, будуть зараховані з затримкою. Орієнтовний час вирішення технічної проблеми - 7 лютого".

Незважаючи на це, мережа працювала, і тисячі клієнтів iBox - у мережі 5340 терміналів - у четвер ввечері та п'ятницю вранці продовжували перераховувати кошти, які не доходили до одержувачів.

Оператори мобільного зв'язку, які надавали канали зв'язку для терміналів, відключили їх тільки в п'ятницю вдень.

Програмісти припустили, що причиною проблеми став злам мережі iBox.

"Ми відключили їхні термінали, так як почули, що через один з них 'перегнали' величезну суму", - повідомив начальник служби технічного забезпечення одного з операторів мобільного зв'язку.

Але в компанії iBox заявили, що збій стався через підключення додаткових серверів, які повинні були процесувати потік переказів.

За даними Нацбанку, на 1 липня 2009 року в Україні працювало 67 791 ПТКС, з них власниками 38 466 терміналів були 98 банків, а інші належали 7 компаніям, що працюють з банками за агентськими угодами, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі