друкувати


В чергу за паспортами і правами вишикувалися 100 тисяч українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-29 02:57:34
Українцям не видають закордонні паспорти та водійські права: закінчилися бланки. Через конфлікт з урядом консорціум ЄДАПС зупинив виготовлення документів. Через зупинку виготовлення в Україні закордонних паспортів та водійських посвідчень в черзі за документами стоять вже близько 100 тисяч людей.

"Бланків дійсно немає через проблеми, пов'язані з консорціумом ЄДАПС", - підтвердив заступник начальника Департаменту звуків із громадськістю МВС Геннадій Гребньов. У київському центрі видачі паспортів повідомили, що заявки на оформлення приймають, але не гарантують, що паспорти будуть готові в строк.

Заступник гендиректора ЄДАПСу Олександр Драніков зазначив, що консорціум відвантаження документів як і раніше не проводить.

"Заборгованість в 150 млн гривень нам ніхто не погасив - заплатили лише 3,5 млн. З посвідченнями водіїв ситуація така сама. Ми не в змозі сплатити собівартість документів. Відвантаження документів почнеться тоді, коли буде погашена заборгованість або хоч би платитимуть частково", - заявив Драніков.

За його словами, за 20 днів "простою" в черзі на паспорти і права вже скупчилися близько 100 тисяч людей.

Натомість на поліграфічному комбінаті "Україна", який випускає документи разом з ЄДАПС, повідомили, що не займаються друком не через конфлікт, а через вибори: "Друкуємо зараз тільки бланки для голосування".

Нагадаємо, 4 січня консорціум ЄДАПС, виробник паспортів, водійських посвідчень та інших документів, заявив, що змушений зупинити роботу через те, що припинив отримувати кошти від уряду. Компанія звинуватила першого віце-прем'єра Олександра Турчинова у розкраданні державних коштів.

У Кабінеті міністрів заяву ЄДАПС про призупинення роботи назвали провокацією і шантажем уряду.

13 січня керівник МВС Юрій Луценко заявив, що у міністерстві докладають зусиль, щоб позбавити компанію статусу монополіста на ринку виготовлення закордонних паспортів в Україні. За його словами, виготовляти ці документи вже зголосились декілька іноземних компаній, зокрема, з Німеччини, Ізраїлю та Італії, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі