друкувати


У Москві підписано угоду між PGNiG, Ґазпром і Europolgaz

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-28 04:50:20
Досягнуто порозуміння у справі збільшення постачання російського газу до Польщі. У Москві підписано угоду у цій справі між фірмами PGNiG, Ґазпром і Europolgaz.

Угодою передбачено продовження на 15 років попереднього, ямальського контракту до 2037 року, передбачено можливість збільшення кількості постачання блакитного палива до Польщі до майже 10 мільярдів 200 мільйонів кубічних метрів, повідомляє Польське радіо.

Щоб це порозуміння почало діяти, необхідно ще корпораційної згоди компаній. З боку польської нафтогазової компанії PGNiG угоду повинні прийняти Загальні Збори Акціонерів.

Віце-міністр Міколай Будзановський, окрім напрацювання позиції у справі стабільного постачання російського газу до Польщі, звертає увагу на інші дуже важливі рішення, – йдеться про транзит блакитного палива через Польщу до 2045 року.

Порозуміння у справі газу критикують представники опозиційної партії Право і Справедливість. Зокрема, депутат Адам Гоффман наголошує, що така новина не є доброю новиною для споживачів: "Продовження цього контракту на таких умовах, тобто залежність Польщі від одного джерела постачання газу, на практиці створює монополію російського газу. Немає конкуренції – це погані новини для споживачів. Ця угода підтверджує, що у Польщі незабаром, через відсутність конкуренції, ціни зростуть".

Однією з найбільш суперечливих справ під час польсько-російських переговорів була справа компанії Europolgaz – тобто оператора польського відтинку ямальського газопроводу, що перетинає Польщу. Головними акціонерами цієї компанії є PGNiG і Ґазпром. Йшлося, зокрема, про оплати за пересилку газу через Польщу, а також про борги російської сторони.

Усі ці справи вдалося полагодити шляхом компромісу. PGNiG стверджує, що "досягнуте порозуміння створює умови для впровадження необхідних змін до угоди 1993 року, що і є предметом переговорів урядової сторони обох країн".

Обговорити на форумі