друкувати


Україна запропонувала ЄС допомогу у боротьбі з піратством

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-28 09:58:35
Про це йшлося під час зустрічі Порошенка з першим заступником командувача операції "Аталанта" контр-адміралом ВМС Іспанії Бартоломео Баузою.

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко запропонував керівництву військово-морської операції ЄС із протидії піратству "Аталанта" участь українських спецпідрозділів у супроводженні суден в районі Аденської затоки.

Як повідомили у прес-службі МЗС, про це йшлося під час зустрічі Порошенка з першим заступником командувача операції "Аталанта" контр-адміралом ВМС Іспанії Бартоломео Баузою і заступником начальника штабу операції з протидії піратству НАТО Хансом-Крістіаном Хелсетом.

Порошенко перебуває з робочим візитом у Великій Британії.

Український міністр привітав зусилля командування операцій щодо забезпечення захисту цивільних суден поблизу узбережжя Сомалі. Порошенко висловив вдячність за надану допомогу з боку командування "Аталанти" під час звільнення українських моряків, які перебували на борту "Аріани".

Сторони обговорили практичні кроки, спрямовані на реалізацію положень Указу президента України "Про участь України у військово-морській операції ЄС "Аталанта".

Керівництво операції привітало рішення України долучитися до участі в "Аталанті" і висловило сподівання на ефективну співпрацю з українськими фахівцями, які, на їхнє переконання, мають високу кваліфікацію та досвід.

Порошенко запросив групу представників командування "Аталанти" відвідати Україну для обговорення конкретних аспектів взаємодії у справі протидії морському піратству і забезпечення належного захисту українських моряків.

Нагадаємо, перша в історії ЄС військово-морська операція "Аталанта" розпочалась 8 грудня 2008 р. Вона направлена проти піратів в районі узбережжя Сомалі. Кораблі діють відповідно до мандата ООН. Європейські військові мають право відкривати вогонь на ураження по корсарах, переслідуючих торгові судна.

Участь України в цій операції оцінюється в 4 млн дол. на рік.


Обговорити на форумі