друкувати


ООН: 66 держав мають відношення до використання секретних в

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 04:43:22
За даними Організації Об'єднаних Націй, 66 держав використовували раніше або використовують у даний час секретні в'язниці в ході боротьби з тероризмом.

До такого висновку дійшли експерти ООН за результатами проведених досліджень. При цьому тільки 11 країн використовували секретні в'язниці до терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку і Вашингтоні, тоді як інші держави почали застосування цього інструменту боротьби з тероризмом в останні 9 років.

Нову доповідь буде представлено на розгляд Ради ООН з прав людини вже в березні поточного року. На думку експертів ООН, ув'язнені секретних в'язниць фактично позбавлені гарантій, закріплених за ними в міжнародному праві. Однак, незважаючи на це, секретні в'язниці досі використовуються як інструмент боротьби з тероризмом.

У ході роботи над доповіддю співробітники ООН проводили опитування представників влади держав, а також членів сімей в'язнів, їх адвокатів і самих колишніх ув'язнених.

Нагадаємо, 19 січня Сейм Литви офіційно визнав факт існування на території країни секретної в'язниці ЦРУ. Раніше газета New York Times писала, що на території Польщі протягом як мінімум трьох років діяла таємна в'язниця ЦРУ, де катували підозрюваних у тероризмі, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі