друкувати


Україна взяла на себе 80 зобов’язань перед ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 04:40:31
Йдеться про кроки української сторони в боротьбі з корупцією, адаптації законодавства щодо держзакупівель, а також інші питання. Україна і Європейський союз визначили близько 80 пріоритетів на 2010 рік, які українська сторона зобов'язалася виконати в межах реалізації Порядку денного асоціації Україна-ЄС.

Про це повідомили директор Координаційного бюро з європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабміну Вадим Трюхан і директор з питань Східної Європи, Південного Кавказу і Центральної Азії генерального директорату Європейської комісії з зовнішніх відносин Гуннар Віганд. Ці посадові особи провели в Києві перше засідання спільного комітету, яке відбулося в рамках нещодавно прийнятого Порядку денного асоціації Україна-ЄС.

Як підкреслив Трюхан, мета засідання спільного комітету - визначення пріоритетів України, які держава зобов'язалася виконати на своєму шляху до підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він повідомив, що на 2010 рік визначено близько 80 таких пріоритетів.

У свою чергу Віганд зазначив, що йдеться про практичні кроки української сторони в здійсненні конкретних реформ у сфері боротьби з корупцією, адаптації законодавства, яке регулює державні закупівлі, про заходи фітосанітарного захисту, а також інші економічні та політичні питання, виконання яких має наблизити Україну до ЄС.

Представник Європейської комісії також висловив надію, що Україна нарешті вийде з "політичної безвиході" і рухатиметься далі шляхом реформ. Він також висловив упевненість у продовженні євроінтеграційного курсу України, про що заявили обидва кандидати в президенти, які вийшли до другого туру виборів. Крім того, Віганд сподівається, що переговори між Україною та ЄС про підписання угоди про асоціацію завершаться в 2010 році.

"Ми чекаємо цього, сподіваємося, це наша амбіція. Але кінцевої дати завершення переговорів немає", - уточнив він позицію Євросоюзу з цього питання. У свою чергу Трюхан також підкреслив: "Як тільки одна з переговорних сторін визначає для себе якісь часові рамки – інша ніколи не піде на поступки. Апріорі говорити про якісь конкретні дати згубно, насамперед, для сторони, яка визначає такі рамки".

Крім того, Трюхан критично оцінив позицію деяких українських політиків, які в питанні підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС намагаються називати конкретні дати, що, за його словами, негативно позначається на якості і позиції України в переговорному процесі, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі