друкувати


65-роковини визволення концтабору Аушвіц-Біркенау

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 04:33:44
На врочистості з нагоди 65-роковин визволення гітлерівського концтабору Аушвіц-Біркенау присутні майже півтори сотні колишніх в’язнів. Прибули президент Лєх Качинський, прем’єр-міністр Дональд Туск, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху і делегації з понад сорока країн світу.

27 січня 1945 року Червона армія звільнила близько восьми тисяч в’язнів, у тому – понад півтисячі дітей. Решту – майже 60 тисяч ув’язнених – нацисти евакуювали раніше угбил Німеччини у так званому поході смерті. У концтаборі гітлерівці довели до смерті понад 1 мільйон 100 тисяч людей, 90 відсотків жертв – були євреями, повідомляє Польське радіо.

Для чудом врятованих в’язнів Аушвіц-Біркенау 27-е січня – це один з найважливіших днів у житті – згадує Анна Стахов’як, яка попала до концтабору, маючи дев’ять років, і дочекалася визволення: "27-го січня радянська армія ввійшла до концтабору, нас звільнили, заопікувалися нами. Я отримала нове життя. Я сюди приїжджаю, щоб закріпити у собі і в інших цей день – мабуть, найщасливіший день у моєму житті".

Багатьох в’язнів визволено на території Німеччини. Павел Савіцький з Музею Аушвіц-Біркенау звертає увагу, що 65. роковини визволення концтабору – це одна з останніх нагод, щоб зустрітися зі свідками трагедії, які ще при житті.

Цьогорічні врочистості, крім історичного, мають освітній вимір. Значущим є голос колишніх в’язнів, та важлива також присутність освітян – вважає Павел Савіцький: "Представники міністерств освіти, приблизно, з тридцяти країн. Це також має зв’язок з колишніми в’язнями і періодом, у який ми живемо. Бо ми всі повинні підготуватися до того, як навчати про Аушвіц, про Голокост, про ці події – без присутності очевидців.

Нинішні врочистості мають символічне значення і для колись тут ув’язнених людей, і для тих, хто про кошмар концтаборів лише чув – наголошує заступниця директора Музею Аушвіц-Біркенау Кристина Олєкси: "З одного боку, воно важливе для колишніх в’язнів, вони це пережили і для них це – символічна дата кінця страждання. Я думаю, ми всі потребуємо церемоній. Вони пригадують світові і примушують також політиків визначити важливість цього місця і цієї тематики".

Над входом на територію колишнього нацистського концтабору поміщено копію напису "Arbeit Macht Frei"; оригінал, який вдалося врятувати з рук злодіїв, проходить ремонт.

Обговорити на форумі