друкувати


Комітет виборців: Третього туру не уникнути

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 04:01:53
Третього туру президентських виборів не уникнути, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. В КВУ вважають, що вибори президента двома турами не обмежаться, і допускають розвиток радикальних сценаріїв.

"Ситуація буде непроста, і думаю, що до третього туру дійде, тому що буде патова ситуація, коли точно ніхто не буде знати, хто все ж таки виграв вибори", - сказав він.

"Зрештою це триватиме кілька тижнів, поки не буде якогось скоріше політичного рішення про вихід із ситуації, ніж правового", - додав Черненко.

На його думку, другий тур виборів відбудеться, але після нього буде жорстке протистояння.

Черненко упевнений, що "у будь-якому випадку буде тиск на ЦВК, і можуть бути найрадикальніші сценарії - до блокування роботи ЦВК народними депутатами, і звичайно, буде оскарження результатів виборів у суді, в якому теж двовладдя".

За словами голови КВУ, є ціла низка можливостей визнання недійсними виборів, а також фальсифікацій на окремих виборчих дільницях.

Так, є небезпека, що кандидати відкличуть своїх членів з окружних і виборчих комісій.

Якщо це відбудеться до початку голосування, то через відсутність кворуму виборчі дільниці не зможуть відкритися, а якщо до початку підрахунку голосів, то навіть якщо комісія підведе підсумки без кворуму, будуть підстави для визнання виборів недійсними в судах.

"Небезпека зриву виборів через відсутність кворуму перед початком голосування або вже під час підрахунку голосів є найбільш реальною і найефективнішою", - зауважив він.

Серед можливостей фальсифікації результатів виборів Черненко також назвав пошкодження виборчих скриньок або пломб на них, у результаті чого бюлетені, що будуть опущені в них, визнаються недійсними.

Крім того, члени виборчкомів можуть не підписувати бюлетені, які видають виборцям, що потім також визнаються недійсними, або проставляння в бюлетенів штампів "вибув" проти того чи іншого кандидата.

"Це радикальні способи, але через подібні маніпуляції на окремих дільницях можна досягти реальної суми, що могла б вплинути на загальний результат", - вважає голова КВУ.

"Для багатьох другий тур буде вирішальним, і ситуація, коли розрив між першим і другим місцем буде набагато менше, ніж у першому турі, і кожен голос буде на рахунку, у принципі такі речі (зрив і фальсифікації) навіть дужеможливі і будуть застосовуватися", - додав Черненко, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі