друкувати


Львів оголосив про свій дефолт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 03:22:37
Місто Львів опинилося у стані дефолту. Про це 26 січня на прес-конференції повідомив начальник департаменту фінансової політики Львівської міськради Олег Іщук. З його слів, Державне казначейство не виконало фінансових зобов’язань перед містом на суму 130 млн грн.

"Наприкінці 2009 року, а особливо зараз склалася ситуація: гроші на рахунках громади є, про що свідчать виписки Державного казначейства, а щоб перерахувати – їх нема", – повідомив Іщук.

"100 млн грн позики під облігації на будівництво євроcтадіону. Міська рада прийняла рішення розмістити ці гроші на депозитній лінії та оплачувати по мірі виконання робіт. З 11 січня ми дали доручення на перерахування цих 100 млн грн банку. Коли ми ці гроші стараємося покласти на депозит – їх немає. Таким чином з 11 січня по сьогоднішній день нам завдано збитків на 746 тис грн. Кожен робочий день ми втрачаємо 67 тис грн", - констатував львівський чиновник.

"Для ремонту доріг два роки тому Львівська міськрада випустила облігації. Ці облігації купив банк "Львів" та реалізував іноземним інвесторам. Прийшов час платити відсотки. 19 січня ми занесли платіжні доручення у Держказначейство на суму 1,178 млн грн для перерахунку банку "Львів". Досі ці гроші в банк не потрапили", - повідомив Іщук.

"Це означає юридичний дефолт міста", – наголосив він.

"Сьогодні при наявності грошей на рахунку ми не можемо оплатити 2,5 млн грн на харчування в освіті (харчується близько 40 тис дітей), 600 тис не можемо перерахувати на харчування в лікарнях, 1,2 млн грн – на медикаменти, майже 5 млн грн – на енергоносії. Можемо дійти до того, що нас відключать. Також 20 млн грн на соціальний захист", – повідомив він.

За словами Іщука, вся проблема у новій редакції Бюджетного кодексу України. "Ні в якому разі не можна тримати гроші місцевого самоврядування у державній кишені, тим більше, якщо ця кишеня безпосередньо підпорядковується Кабінету міністрів. Інакше будь-який дзвінок прем’єр-міністра, будь-яка постанова зробить те, що ми маємо зараз. Місцеве самоврядування саме має вирішувати, де тримати свої кошти: чи в банку, чи у Державному казначействі", – пояснив він, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі