друкувати


В Україні стрімко і набагато подорожчали продукти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-26 04:04:20
У січні в Україні різко подорожчали основні продукти харчування. Перед виборами влада намагається взяти ситуацію під контроль. Виробникам та реалізаторам продовольства слід готуватися до жорстких перевірок. За останні три тижні, зокрема, істотно виросли ціни на цукор, молоко, твердий сир, картоплю та яйця.

За останні три тижні найістотніше виросли ціни на цукор, молоко, твердий сир, картоплю та яйця. Найбільш відчутне подорожчання зафіксоване по цукру. Сьогодні цей продукт у столичних супермаркетах вже коштує 9-11 грн за кг. Тільки за минулий тиждень ціни на цукор додали 10%, і процес на цьому не зупинився.

Продукція молочної промисловості також стрімко дорожчає. Роздрібна вартість твердого сиру подолала планку в 70 грн за кг, молоко подорожчало до 6 грн за літр. У низці регіонів продавці поміняли навіть цінники на хліб. Його вартість підскочила на 4-15%.

Уряд намагається вирішити цю проблему без зайвого розголосу. Мінекономіки дало екстрене розпорядження Держінспекції з контролю над цінами до кінця тижня оперативно перевірити виробників і реалізаторів соціально важливих продуктів, які стрімко дорожчають.

Як повідомила глава Держінспекції Наталія Немодрук, насамперед перевірки відвідають підприємства, які оптом скуповують цукор, займаються його фасуванням, а потім відправляють його в роздрібні мережі. "Іноді на цьому етапі продукт дорожчає на 30-40%", - констатує чиновник.

Бізнесменам доведеться доводити, на підставі чого вони ухвалювали рішення про підвищення цін. Якщо держінспектори визнають ці аргументи несуттєвими, підприємству загрожує великий штраф. Його сума дорівнюватиме подвійному розміру необґрунтовано отриманої суми виручки.

"Ми фіксуємо зростання цін на цукор, молочні продукти. Один тільки сир подорожчав на 25%. Держінспекція з контролю над цінами докладає про зміну цін щодня", - говорить заступник начальника департаменту внутрішньої торгівлі і споживчого ринку Мінекономіки Зінаїда Максименко. Зараз відомство готує доповідну записку міністрові, де будуть викладені причини подорожчання.

Чиновники відверто зізнаються: ефективних заходів з заборони цінового галопу в їхньому арсеналі немає. "Директивні заходи ми ввести не можемо - у Мінекономіки немає таких повноважень", - пояснює Максименко. За її словами, один з важелів - обмеження торгової надбавки в мережах на рівні 10%. Але неефективність цього заходу наочно демонструє нинішній сплеск цін.

Проте Держінспекція вимагатиме від виробників обґрунтування підвищення цін. Чиновники також перевірять дисципліну ціноутворення: чи повідомляли завчасно бізнесмени про плани з підвищення цін у місцеві органи влади або робили це без попередження. Таке декларування повинне вестися постійно. Хто порушує ці правила, також буде оштрафований. "Але бізнесмени іноді користуються лазівкою в законодавстві - перереєстрували підприємство, наприклад, просто міняючи форму власності, і знов створена юрособа встановлює ціну продукту з чистого листа, без декларування", - нарікають співробітники Держінспекції. За їх словами, на таких підприємців працює цілий штат юристів, які знаходять все нові і нові способи обійти вимоги влади.

В Антимонопольному комітеті повідомляють, що боротьба з підвищенням цін ведеться на рівні виробників і оптових торговців - територіальні відділення щодня штрафують гравців на ринку молока, м'яса, хліба, але проконтролювати роздріб, де і відбуваються основні накрутки, просто неможливо, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі