друкувати


Зима лютує

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-26 02:55:43
Ще минулого тижня засоби масової інформації попереджали: починаючи з вихідних, слід очікувати сильних морозів.

Синоптики у прогнозах не помилилися, стовпчик на термометрі неухильно опускався донизу: у місті до –30, а на Запрутті, кажуть, подекуди й до –38 градусів. Відповідно споживання газу й електрики значно збільшилося. На щастя, якихось серйозних перебоїв у роботі теплоенергетичних служб району не виникло, і, дай Боже, аби так було і надалі.

У понеділок уранці вулиці виглядали сиротливо. Перехожих було обмаль, не густо й авто. Хто не зміг завести двигун, а хто й застряг на дорозі через неякісне пальне. Не поспішали розкладати свій крам вуличні продавці. Не видно було й школярів. Завбачливі батьки дітей не пустили до школи, не відвели в садок. Згідно з державними санітарними правилами, якщо температура повітря два дні поспіль тримається позначки нижче –20 градусів, молодші школярі не відвідують заняття, а якщо стає нижче –24 градусів, ця рекомендація стосується усіх школярів. Хто ж усе-таки прийшов до школи, з тими вчителі проведуть уроки. Певно, заняття будуть скорочені. Без зайвої потреби медики не радять виходити о такій порі літнім людям — старечі кісточки потребують тепла, та ще й під ногами ховзко.

Морози протримаються до кінця тижня, тож доведеться запастися терпінням і поберегтися. Зима лютує, а все ж сонце уже повернуло на весну.

Після кількох днів безупинного снігопаду, із запізненням на декілька днів ударили справжні хрещенські морози. У багатьох віконні вуличні термометри показували температуру нижче 30 градусів. Наслідки снігопадів ми відчули відразу: водії — на нерозчищених дорогах, а пішоходи — у себе під ногами, топчучи сніжне місиво. Ще й досі про це нагадують кучугури снігу обабіч доріг та тротуарів. Але чи не завдав мороз на вихідні збитків міській господарці? — поцікавилися ми у понеділок зранку в міських комунальників і, зокрема, у відділі з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради. Поспішаючи на нараду до першого заступника міського голови, начальник відділу Олександр Кротюк лише встиг зазначити, що в місті, ніби, все нормально, начебто не було розривів електропроводів, водо- і газогонів. Взагалі, до таких ексцесів, коли все рветься і тріскає, призводять морози нижче сорока градусів.

Проте, детальніше буде відомо після наради, на яку зібралися керівники служб міста.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі