друкувати


Чому подорожчали цукор і олія?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-25 03:41:32
Останнім часом у нас спостерігається ажіотажний попит на цукор і олію. Уже в деяких супермаркетах цукор розкупили і він став дефіцитом.

Серед факторів, що призвели до такого явища, експерти називають декілька. Як повідомили ЗМІ, цьогоріч, попри минулі роки, вичерпалися перехідні його запаси. Та й очікування населення, що після виборів ціни різко зростуть, зробили своє діло. А сприяло цим тривожним, якщо не сказати, понічним очікуванням, зростання відпускної ціни на цукор та олію.

— Основною причиною росту цін на цукор та олію, — повідомила редакції головний державний інспектор Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області Марія Козак, — став ріст відпускної ціни виробника на цю продукцію. Річ у тому, що ані цукор, ані олію в нашій області не виробляють. Цукор, зокрема, привозять на обласні гуртовні з Тернопільської області і після фасування і транспортних витрат його ціна становить 9—10 грн. Ріст цін на цукор почався у грудні, здебільшого, через його дефіцит. Ціни ж на олію почали зростати в останній декаді. Скажімо, відпускна ціна на олію «Щедрий дар» зросла до 10,19 грн. за літру. Додайте до цього транспортні витрати, надбавки виробника, які обмежені у 15%, — і одержимо нинішню ситуацію на ринку.

А тим часом і без експертів люди відчули, що ціни зростають, тож хто має змогу, робить запаси на майбутнє за старою ціною.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі