друкувати


Зовнішній борг України сягнув 36 млрд доларів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 05:29:38
У 2009 році державний борг України виріс більш ніж на 11 млрд доларів і в даний час наближається до 36 млрд. У цю суму входить зовнішня (близько 16 млрд) і внутрішня (більше 10 млрд) заборгованість, а також боргові зобов'язання, на які поширюються держгарантії (більше 9,5 млрд).

Основний приріст держборгу в 2009 році відбувся за рахунок отримання трьох траншів кредиту МВФ на загальну суму 10,6 млрд доларів, а також через активні запозичення уряду на внутрішньому ринку. За минулий рік обсяг ОВДП в обігу виріс на 42 млрд грн (5,2 млрд дол.) - до 71 млрд грн (8,87 млрд дол.). Варто зазначити, що частина залучених коштів - 39,6 млрд грн (4,5 млрд дол.) - пішла на погашення старих боргів, повідомляє ТСН.

Однозначної оцінки, багато чи мало боргів дістанеться у спадок новому президенту, експерти не дають. З одного боку, розмір держборгу до українського ВВП далекий від критичних рівнів і зараз не перевищує 30% (у світовій практиці допускається 60%). Ця ж цифра прописана в Бюджетному кодексі як граничний рівень держборгу. Але говорити про те, що борги не становлять для України ніяких проблем, аналітики теж не поспішають.

Перший серйозний іспит з держфінансами керівництву країни доведеться здавати вже в квітні цього року. Цього місяця Мінфіну необхідно буде погасити раніше випущені облігації внутрішньої державної позики на суму близько 4 млрд грн.

Дякувати за такий "подарунок" майбутній міністр фінансів повинен буде сьогоднішній уряд, що для того, щоб розрахуватися за боргами, восени 2009 року розмістило на ринку ОВДП на суму більш ніж 6 млрд грн. При цьому значна частина паперів мала термін обігу близько 180 днів. Через це на ІІ квартал 2010 року припадає пікова боргове навантаження - 8,1 млрд грн, близько 4 млрд. з яких має бути погашено в квітні. "Ми не вважаємо, що новий уряд, яку б з політсил він не становив, відмовиться платити, і допустить дефолт по внутрішніх боргах. Найбільш імовірним сценарієм є рефінансування коштів, які залучені за рахунок розміщення нових ОВДП з високою прибутковістю", - говорить старший аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса. Всього ж за 2010 рік Мінфіну доведеться погасити ОВДП на суму понад 11,5 млрд грн.

З виплатою по зовнішніх боргах у цьому році новому президенту пощастило набагато більше. "У протягом 2010 року погашення суверенних єврооблігацій не передбачається, за винятком грудневої виплати приблизно на 600 млн доларів. З урахуванням інших платежів загальні виплати за зовнішнім боргом у 2010 році не перевищать 1,5 млрд доларів", - говорять аналітики компанії Ренесанс Капітал.

2011 рік також не обіцяє великих труднощів - уряду доведеться виділити на ці потреби близько 2 млрд доларів. А от наступні три роки стануть для України дуже напруженими - з 2012 по 2014 рік Мінфіну доведеться заплатити за зовнішніми боргами - 15,7 млрд доларів.

Пік платежів припадає на 2013 рік - 7,6 млрд доларів. Збільшення платежів викликано тим, що з 2012 року Україна повинна розпочати активні виплати по кредиту МВФ: за три роки нам належить повернути Фонду понад 11,6 млрд. Для того, щоб виплатити таку суму, не вдаючись до нових запозичень, українському керівництву необхідно буде серйозно урізати витрати і протягом декількох років приймати профіцитний або хоча б бездефіцитний бюджет.

У такий сценарій розвитку подій експерти мало вірять. "Якщо Україна продемонструє, що вона дотримується умов, прописаних у меморандумі з МВФ, і проводить реформи, то ймовірність реструктуризації та пролонгації цих кредитів досить висока", - вважає директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський.

Якщо ж МВФ буде наполягати на своєчасному поверненні коштів, то, швидше за все, уряд вирішить вдатися до масштабних запозичень на ринку капіталу. "Хто б не очолював уряд у наступні кілька років, він буде намагатися залучати кошти на зовнішніх ринках для рефінансування старих боргів", - говорить старший аналітик компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.

Майбутні виплати по боргах поки ще не лякають західне інвестиційне співтовариство. Так, за останні кілька місяців усі українські державні євробонди значно зросли в ціні. На початку січня 2010 року прибутковість по суверенних паперів вперше за 12 місяців опустилася нижче 10%. Це говорить про те, що західні інвестори позитивно оцінюють середньострокові перспективи України.

Обговорити на форумі