друкувати


На апаратній нараді МОЗ України обговорили питання безпеки лікарень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 04:57:19
Актуальним питанням роботи медичної галузі була присвячена апаратна нарада МОЗ України під головуванням Міністра охорони здоров'я України Василя Князевича.

В рамках запровадження телемедицини в Україні заступники міністра охорони здоров'я, керівники структурних підрозділів МОЗ України взяли участь у прямому включенні з Ужгородською обласною лікарнею та поспілкувалися в прямому ефірі з керівництвом Управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА. Під час спілкування головний лікар обласної лікарні поінформував про стан виконання наказу міністра щодо перевірки медичних закладів в частині дотримання техніки безпеки. Також він доповів про кількісний та якісний склад ліжкового фонду лікарні, хірургічну активність, середній термін перебування хворих на лікуванні тощо, повідомляє Прес-служба МОЗ України.

Керівник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА В. Скрип повідомив, що в області триває обговорення проекту реформування медичної галузі, яку презентує директор Інституту стратегічних досліджень МОЗ України Г. Слабкий. Зокрема, наголошувалось, що медична спільнота регіону активно долучилася до обговорення запропонованих змін, аби підтримати зусилля уряду в цьому напрямку.

В продовження теми розвитку телемедичних систем в медичній галузі Василь Князевич заслухав головного лікаря Державного клінічного науково-практичного центру телемедицини МОЗ України В. Осташка, який повідомив про стан виконання плану запровадження новітніх телекомунікаційних технологій в роботі медиків. На відміну від інших подібних телеконференцій специфікою телемедицини є особливий рівень захисту інформації. Адже йдеться про передачу особових даних хворих, медичної документації, результатів аналізів тощо. Міністр охорони здоров'я доручив визначити загальні тенденції для країни та потреби для більш швидкого запровадження телемедичної мережі, учасниками якої стануть обласні та районні лікарні.

Під час апаратної наради Василь Князевич дав низку доручень щодо опрацювання бюджету на 2010 р., підготовки до підсумкової колегії МОЗ, контролю відповідних служб за дотриманням вимог законодавства стосовно маркування продуктів на наявність ГМО та ін.

Крім того, міністр поінформував про результати роботи медиків під час ліквідації наслідків вибуху в Луганській міській лікарні. Перебуваючи в регіоні, де сталася трагедія, Василь Князевич та заступник міністра Володимир Юрченко, крім іншого, відвідали Луганську обласну лікарню, гуртожиток студентів-медиків, станцію швидкої допомоги, психіатричну лікарню. Стан, в якому перебувають заклади, викликає занепокоєння, - зазначає керівництво МОЗ. Разом з тим, спроби перекласти відповідальність виключно на уряд чи профільне міністерство не витримують критики, адже лікарня, в якій стався вибув, знаходиться на балансі міста, фінансується з місцевого бюджету, тож, і відповідальність також лежить на обласних керманичах. Василь Князевич доручив підготувати розгорнутий звіт та вже наступного тижня поінформувати про результати перевірки Луганської міської лікарні та всіх медичних закладів, де відбувалася перевірка стану дотримання правил безпеки.

На засіданні також було дано доручення про створення робочої групи на чолі з першим заступником міністра охорони здоров'я В. Лазоришинцем, який забезпечуватиму супровід проекту з реформування медичної галузі.

Обговорити на форумі