друкувати


В Україні, у всіх регіонах, зросли ціни на цукор

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 03:48:08
В Україні, у всіх регіонах, зросли ціни на цукор. Експерти пророкують вже 15 грн за кіло, а виробники кажуть: все, що вище 9 грн, - спекуляція.

Рекордні ціни у Львові - до 12 гривень за кіло ваговий, фасований у пакети на 30-50 коп. дорожче. У Харкові 10 грн за кіло вже стало реальністю в багатьох магазинах і навіть на ринках, у Дніпропетровську солодкий пісок продають по 9 грн, в Одесі та Києві - по 9-10. У столиці можна знайти на вагу і за 8,50, але він мокрий і у грудках, повідомляє ТСН.

"Я купила цукор на вагу по 8,50, але коли він висох, то закам'янів і подешевшав більш ніж на 100 г на кіло, виходить, реальна ціна" піску "- 9,5 грн за кіло", - обурюється мешканка столичного району Березняки Ірина Іщук.

Керівник консалтингової компанії "ААА" Сергій Наливка стверджує, що через дефіцит українського "піску" ціни вже в січні можуть піднятися до 12 грн, У лютому-березні - до 15 грн за кг.

Якщо уряд не забезпечить у найближчі місяць-два ввезення хоча б 100 тисяч тонн імпортного цукру, то як би не довелося видавати цукор по картках.

"У 2009-му Кабмін пізно, лише в листопаді, розподілив квоти на імпорт 260 тис. тонн сирцю, які могли б майже повністю перекрити дефіцит у 300 тис. т. У результаті на кінець грудня завезено всього близько 80 тис. т, з них розмитнено 51 тис. т, це і призвело до підвищення цін. Український цукор скінчиться в травні, до цього часу необхідно розподілити квоти на 2010 рік і хоч щось завезти", - говорить Наливка.

У той же час голова асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук заявив, що дефіциту цукру не буде, хоча в минулому році його в Україні і зібрано менше необхідного на 250-300 тис. т, тому що до травня обов'язково надійде імпорт. А ось ціни будуть на рівні світових.

"Зараз тонна цукру коштує на Лондонській біржі 755 доларів у великому опті (у роздробі буде приблизно 1 дол./кг, або 8-8,5 грн/кг), тому зараз всі ціни в Україні вище 9 грн/кг - це спекуляція на панічних настроях населення. Великі трейдери скупили ще восени цукор на заводах по 6-6,5 грн за кіло і зараз намагаються заробити. Треба не піддаватися паніці, не купувати про запас цукор по 10-12 грн/кг, тому що до весни, коли завезуть імпорт, ціна обов'язково упаде до 8,5 грн/кг", - прогнозує Ярчук.

Обговорити на форумі