друкувати


Сьогодні Україна відзначає День Соборності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 11:50:32
22 січня Україна відзначає День Соборності. У цей день в 1919 році було проголошено Акта Злуки українських земель.

У 1918 році Центральна Рада своїм четвертим Універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А рік потому, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки, яким під прапор єдиної держави об'єднувалися в одну соборну й демократичну державу два державних утворення - Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка.

Акт Злуки більше носив декларативний характер, оскільки об'єднання українських територій у повному розумінні цього слова не відбулося. Але все ж таки об'єднання УНР і ЗУНР мало велике політичне та історичне значення для утворення Української держави.

У 1990 році напередодні річниці возз'єднання, 21 січня, між Києвом і Львовом сотні тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в "живий ланцюг". Деякі при цьому тримали в руках транспаранти, що пояснюють суть акції. У міру наближення до західних областях над "живим ланцюгом" все частіше розвівалися не визнані колишньою владою жовто-блакитні прапори.

За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ УРСР, в акції взяли участь майже 450 тис. осіб, за даними організаторів - близько мільйона. На мітингах, що проходили в містах, з'єднаних "живим ланцюгом", звучали заклики до незалежності. Акція стала демонстрацією єдності українського народу.

У 1999 році Указом президента Леоніда Кучми 22 січня було офіційно встановлено Днем Соборності України.

У п`ятницю, 22 січня, глава держави Віктор Ющенко візьме участь у святкових заходах з нагоди Дня Соборності України. У програмі президента: 09:00 - покладання квітів до пам'ятника Тараса Шевченка та Михайла Грушевського; 12:00 - Участь у святкових заходах з нагоди цього свята в приміщенні Оперного театру.

З нагоди цього свята Українська Народна Партія проведе святковий мітинг на Софіївській площі в Києві, а Всеукраїнська організація "Просвіта" виступить організатором круглого столу на тему "Уроки історії".

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі